RF/SISU

Idrottssatsningar föreslås av oppositionspartier

Dela

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrottsrörelsen och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Den allmänna motionstiden avslutades den 23 november och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. Socialdemokraterna förslår en förstärkning av stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner, Centerpartiet en civilsamhällessatsning, Vänsterpartiet vill se en avgiftsfri idrottsskola och Miljöpartiet föreslår en höjning av statens stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

− Det är med stort intresse jag följer vad respektive parti vill prioritera på idrottsområdet. Hur de vill stödja idrottsrörelsen och att de respekterar vår självständighet. Gemensamma beröringspunkter hos partierna finns, men det finns också skilda uppfattningar om vad som ska vara i fokus och ges resurser, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan tidigare har Regeringen aviserat satsningar på idrott för äldre och idrott i utsatta områden, ett tillskott till idrottsrörelsen på 125 miljoner för 2023. Välkomna satsningar men lösningar och resurser för att lösa bristen på idrottsanläggningar saknades i regeringens budgetproposition.

Regeringen satsar också på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2024 och 792 miljoner 2025. Detta torde i hög grad komma att beröra idrottsföreningar.

− Jag noterar att flera partier lyfter frågan om statlig anläggningsfond, även om det inte läggs kronor och ören bakom förslagen. Plats för idrott är helt avgörande för idrottsrörelsens framtid och ett livskraftigt föreningsliv och jag ser på detta med försiktig optimism. Det är positivt att frågan om anläggningar finns med i partiernas tankegångar men i verkligheten behöver resurser skjutas till, säger Björn Eriksson.

 

 

Satsningar på idrott i  budgetmotionerna i förhållande till regeringens budget

Socialdemokraterna

  • Föreslår att förstärka stödet till idrottsrörelsen med 100 miljoner kronor för att arbeta med idrott för barn och unga, integration och att bryta segregationen.

Centerpartiet

  • Föreslår en minskning i stöd jämfört med regeringens budget på 15 miljoner för 2023 men föreslår samtidigt en civilsamhällessatsning där 110 miljoner går till idrottsrörelsen i ett ökat generellt stöd.

Vänsterpartiet

  • Föreslår att en avgiftsfri idrottsskola för alla barn i åldersgruppen 6–12 år införs och vill öka anslaget med 40 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag 2023.
  • Föreslår att inrätta en särskild pott på 500 miljoner för kommuner att söka medel ur i syfte att upprusta, utveckla och bygga nya lekparker, bemannade parklekar och områden för spontanidrott.

Miljöpartiet

  • Föreslår en höjning av statens generella stöd till idrotten med 175 miljoner jämfört med regeringens förslag.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum