Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Idrottsstjärnor om att ha roligt och undvika tidig specialisering

Dela
Visste du att Hanna Öberg orienterat, Michel Tornéus utövat taekwondo och Isabelle Gulldén brottning? Idrottsstjärnorna är nya ambassadörer för #minandraidrott – en satsning för att höja kunskapen om positiva effekter av allsidig träning och potentiella fallgropar med tidig specialisering.

Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du bara kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Mycket tyder på att de som tränar allsidigt utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.

- Vi blir bra på det vi tränar och ska man bli bra i längdhopp måste man träna längdhopp. Men för att hoppa långt krävs att man är snabb, att man har styrka och spänst, rörlighet, kroppsuppfattning med mera. De delarna kräver annan träning och kan med fördel tränas och utvecklas i en annan idrott. Risken med ensidig träning är att det blir slitsamt för kroppen och knoppen, säger Liselotte Ohlson avdelningschef inom idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet vill med #minandraidrott uppmärksamma alla positiva effekter som följer av att få en allsidig träning, vilket man ibland kan få genom att hålla på med olika idrotter. Nya ambassadörer som bidrar till att sprida kunskapen är skidskytten Hanna Öberg, längdhopparen Michel Tornéus och handbollsspelaren Isabelle Gulldén som bland annat säger så här:

”Orienteringen mig gav mycket. Du måste vara fokuserad hela tiden, samtidigt som du håller hög fart och planerar framåt. Jag tror att det är jättebra att hålla på med olika saker, om man har möjlighet, när kroppen utvecklas. I skidklubben var det också mycket lek och vi hade väldigt kul på träningarna. Därför höll många av oss på högt upp i åldrarna. Jag kände aldrig någon press och bestämde själv att försöka se hur bra jag kunde bli
Skidskytten Hanna Öberg.

”Till alla kids därute, tro på er själva och gör ert absolut bästa. Känn absolut ingen stress att ni måste välja en sport och bara köra på den. Hoppa runt, testa och det som känns rätt är det ni ska göra” Längdhopparen Michel Tornéus.

”Jag kommer från en riktig brottarfamilj och hängde i hallen innan jag kunde gå. Handbollen var alltid roligast men jag testade både brottning, tennis, friidrott och fotboll. För mig handlade det alltid om att ha kul”
Handbollspelaren Isabelle Gulldén.

Idrottarna berättar om hur deras andra idrotter och allsidiga bakgrund hjälpt dem i karriären och livet. Läs deras historier.

#minandraidrott är en del av idrottsrörelsens arbete en ny syn på träning och tävling. Fler ska vilja och kunna stanna i idrottsföreningarna hela livet, samtidigt som fler ska få möjlighet att utmana om medaljer.

– Om det inte finns någon variation i idrottandet, eller en ohälsosam press antingen från barnet själv eller från vuxenvärlden, finns det en risk att glöden slocknar. Vi vet från forskningen, vilket idrottarna i satsningen #minandraidrott också symboliserar, att det finns många olika vägar att gå om man vill utvecklas och bli väldigt duktig. Det viktigast är att idrottandet är roligt, både för barn, ungdomar och vuxna säger Liselotte Ohlson, avdelningschef inom idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Tidigare ambassadörer för #minandraidrott är Jonas Björkman, Stina Backstenius, Musse Hasselvall, Victor Hedman, Charlotte Kalla, André Myhrer och Helene Ripa.

Här kan du läsa mer om #minandraidrott  

Här kan du läsa mer om och hitta riktlinjer och anvisningar för barn- och ungdomsidrott

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef, Idrottsutveckling - Elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet
08-699 62 27

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye