If Skadeförsäkring

If: Alla barn ska kunna sitta säkert i bilen

Dela

Små barn är särskilt utsatta vid en bilolycka. För att bidra till en ökad säkerhet erbjuder If, som enda försäkringsbolag, uthyrning av babyskydd och bilbarnstolar. I tjänsten ingår ett paket med alla de bilbarnstolar barnet behöver fram till tio års ålder, och stolen byts ut vartefter barnet växer.

Enligt svensk lag ska alla som åker i fordon sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 cm ska använda en särskild skyddsanordning i fordon, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde istället för eller tillsammans med bilbältet.

Men att köpa bilbarnstol är inte det enklaste, då det är många val att göra och mycket att tänka på. En del kanske tycker att det känns onödigt att investera i en dyr bilbarnstol, särskilt om familjen sällan åker bil. För att alla barn ska kunna sitta säkert erbjuder If babyskydd och barnstolar att hyra.

– Vi vill att alla föräldrar ska kunna ha möjlighet att ha sina barn sittandes säkert i bilen. Det finns nog ingen förälder som inte skulle vilja ha det säkraste alternativet för sina barn, och det ska inte vara en fråga om okunskap eller dålig ekonomi. Därför erbjuder vi hyrpaket med bilbarnstolar, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

I hyrpaketet ingår alla de bilbarnstolar barnet behöver fram till tio års ålder. Bilbarnstolen byts ut till en ny allt eftersom barnet växer.

Eftersom säkerheten är det allra viktigaste, samarbetar If med HTS, som är världsledande inom bilbarnstolar.

– Stolarna är av märket BeSafe och håller absolut högsta kvalitet när gäller säkerhet, komfort och design. BeSafe-stolarna har fått flera utmärkelser och blivit utvalda till Bäst i test, säger Josefin Hamilton.

 

När är det dags att byta stol?

  • Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticket upp ovanför kanten, eller när barnet har uppnått stolens maxvikt.
  • Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud når upp över stolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron. Eller när barnet har uppnått stolens maxvikt.

Bakåtvänt är säkrast

Ett barn som färdas framåtvänt löper fem gånger högre risk för framför allt allvarliga nack- och skallskador i jämförelse med ett barn som åker bakåtvänt. Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. En ettårings huvud utgör cirka 25 procent av barnets totala vikt, på en vuxen är motsvarande siffra sex procent. Vid en krock pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och påfrestningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol. Tidigast vid 4-5-års ålder kan man vända till en framåtvänd stol.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Maj mest skadedrabbade månaden för barn i studsmattor19.5.2020 10:02:40 CESTPressmeddelande

Vårtid och härligt väder betyder för många barn tid för lek i trädgården. I maj sker flest skador bland barn som hoppar i studsmattor. Att flera barn hoppar samtidigt är den vanligaste orsaken till olyckor. "Det är givetvis alltid viktigt att måna om barns säkerhet vid lek på studsmatta och på grund av nuvarande läge med pågående covid-19 pandemi så är det extra viktigt att kontrollera att lek på studsmattan går rätt till, för att minimera risken för skador och därmed undvika att belasta vården." säger Ifs specialist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum