IF Metall

IF Metalls första avtal är klara

Dela

Ett totalt avtalsvärde på 5,4 procent över 29 månader är innehållet i avtalet som IF Metall och övriga förbund i Facken inom industrin har nått fram till efter tuffa förhandlingar.

– Det är ett högre värde i årstakt jämfört med förra avtalet. Det är det nya märket, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Årstakten blir 2,23 procent och avtalet gäller från och med i dag den 1 november. Det är det nya märket för avtalen inom industrin, men också en nivå som kan vara normgivande för resten av arbetsmarknaden.

– Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera för resten av arbetsmarknaden, säger Marie Nilsson.

Den överenskommelse som nu har träffats innehåller en låglönesatsning som för LO-förbunden innebär att arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 26 100 kronor per månad får en högre lönepott.

– Eftersom det är en större andel av de lågavlönade som är kvinnor är det också en jämställdhetssatsning, och det har varit ett krav som vi fått kämpa väldigt hårt för att få igenom. Satsningen är viktig på arbetsplatser eller branscher inom industrin som har lågt löneläge, men kommer också att få betydelse för lågavlönade utanför industrin, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Dagens uppgörelse innebär också att försäkringsuppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv från den 6 april 2020 också kan träda i kraft på de avtalsområden där krav om detta framförts.

– Denna del har varit väldigt viktig för oss i IF Metall och övriga LO-förbund, säger Marie Nilsson.

IF Metall och de övriga förbunden inom Facken inom industrin har även lyckats hålla borta arbetsgivarnas alla krav på försämringar, inte minst inom arbetstidsområdet.

– Det är viktigt för industrins anställda, men det kan också vara ett stöd för alla fack utanför industrin som också möter krav om försämringar från sina arbetsgivarmotparter, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Fakta:

  • Avtalen ger en nivåhöjning på 3 procent från den 1 november 2020 och 2,4 procent den 1 april 2022.
  • Avtalen gäller från den 1 november till och med den 31 mars 2023. De sista 12 månaderna är uppsägningsbart.
  • Den överenskommelse som nu har träffats innehåller en låglönesatsning som för LO-förbunden innebär att arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 26 100 kronor per månad får en högre lönepott.

Facken inom industrin är ett samarbete mellan IF Metall, Unionen, Livs, Sveriges Ingenjörer och GS.

Kontakter

Bilder

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse7.6.2021 16:04:11 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum