IKEA

IKEA kollektionen LOKALT, ett samarbete med sociala entreprenörer som skapar försörjningsmöjligheter.

Dela

IKEA har under flera år arbetat med sociala entreprenörer och skapat en bättre vardag med möjlighet till arbetstillfällen på lång sikt och försörjning för utsatta grupper. För kollektionen LOKALT kontaktade IKEA formgivare i Jordanien, Thailand och Indien och skapade tillsammans med sociala företag LOKALT – ett modernt traditionellt hantverk inspirerat av lokala traditioner.


LOKALT är resultatet av ett samarbete med samtida lokala formgivare från Amman, Delhi, Bangkok och IKEAs egen designer. Det är en samling av handgjorda textilier och keramik där lokala traditioner möter traditionellt hantverk, tillverkade av sociala entreprenörer i Jordanien, Thailand och Indien.
Varje kuddfodral, matta, korg och skål bidrar till att stärka jämlikhet, inkludering och försörjning i de regioner där det behövs mest.

- LOKALT är en kollektion med modernt och uttrycksfullt traditionellt hantverk. Den är full av intressanta detaljer som berättar historier från de platser där produkterna faktiskt är tillverkade. Keramiken är en hyllning till det thailändska sättet att servera mat, det finns glimtar från vardagen i Amman i textilerna och uttrycksfulla former inspirerade av det indiska arvet i kuddfodral och mattor, säger Maria O'Brian, kreativ ledare på IKEA of Sweden.

Designers bakom LOKALT kollektion är designduon Ploypan Theerachai och Decha Archjananun från Bangkok, Tania Haddad från Amman samt IKEAs egen designer Akanksha Deo som har sin bas i Delhi.

De sociala affärspartners som bidrar till kollektionen LOKALT är Jordan River Foundation i Jordanien, Doi Tung i Thailand, Industree i Indien och kvinnliga mattvävare från Diamond i Indien.

- De sociala företag som arbetar med att bidra till att förstärka försörjningsmöjligheter är faktiskt ganska sällsynta, men det är de som behöver skalas upp. Vi måste arbeta med stora företag, annars får vi inte några skalfördelar. Vi behöver kraften i stora företag bakom oss och därför är förhållandet till IKEA avgörande, säger Neelam Chhiber, Managing Trustee, Industree Craft Foundation, India.

IKEA initiativet för sociala entreprenörer handlar om att skapa en bättre vardag genom att skapa långsiktiga arbetsmöjligheter och försörjning för utsatta grupper genom affärssamarbeten.
Samarbetet fokuserar på ömsesidigt lärande och att bygga vidare på varandras styrkor. Det handlar om att tillsammans skapa unika, prisvärda, handgjorda produkter och föra samman IKEAs design med lokala tekniker.

Med initiativet IKEA Social Entrepreneurs har IKEA utvecklat produkter med hantverkare sedan 2013. Hittills har över 30 000 jobb skapats för hantverkare och småbrukare – och resan fortsätter.

Kollektionen LOKALT är på tillfälligt besök.

Säljstart: 4 juni 2021 på IKEA.se och i svenska IKEA varuhus med undantag av Malmö, Gävle, Örebro, Linköping, Sundsvall och Haparanda.

Ladda ner högupplösta bilder: Bildbanken
Läs mer här: Pressmaterial (Pdf)

Kalendarium:

 Säljstart:  Nyhet:  Pressinformation: Pressbilder:
7 maj 2021  IKEA ART EVENT 2021
– utforskar punkten där konst och funktion möts
Pressmeddelande Bildbank
April 2021  Aprilnyheter 2021-   Sortiment Pressmeddelande Bildbank

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, IKEA Kök samt e-handel i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 161 miljoner besök under verksamhetsåret 2020. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 9 400 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

Idag öppnar IKEA sin planeringsstudio i Bromma Blocks14.7.2021 10:11:41 CEST | Pressmeddelande

Idag öppnar IKEA den första enheten i sin Stockholmsatsning - en planeringsstudio i Bromma Blocks. Planeringsstudion är ett mindre butiksformat där kunderna kan få hjälp att planera och beställa anpassade heminredningslösningar med fokus på kök, sov- och badrum samt förvaring. Innan 2025 ska fyra nya enheter i olika format öppnas i Stockholm - där cityvaruhuset i Gallerian är en.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum