IKEA

IKEA och Sabine Marcelis lanserar kollektionen VARMBLIXT som utforskar kraften i skulptural design och ljus

Dela
IKEA och den Rotterdam-baserade designern Sabine Marcelis lanserar kollektionen VARMBLIXT som riktar ljuset bland annat på skulpturala belysningsobjekt, unika föremål till dukning och servering och färgstarka mattor. Kollektionen – som består av tjugo produkter som är designade att interagera med både direkt och indirekt ljus – finns i varuhus och på IKEA.se från och med den 3:e februari 2023.

För IKEA markerar kollektionen VARMBLIXT starten på vår resa för att öka de många människornas nyfikenhet för belysning hemma. Som en del i ett långsiktigt mål, undersöker IKEA hur vi kan uppmuntra ett skifte i människors uppfattning om belysning genom att ställa om från att se det som endast något funktionellt till även något emotionellt. Kollektionen är designad för att väcka nytt intresse kring hur ljus kan förändra hur vi upplever utseendet, känslan och atmosfären i våra hem.

I kollektionen finns fyra belysningsprodukter som kommer att vara en långsiktig del av IKEA sortimentet. Belysningen, som är inspirerad av Sabines kreativa förmåga att leka med unika former och objekt, är kollektionens fokus. VARMBLIXT LED Taklampa, med böjda rör av frostat vitt glas, VARMBLIXT LED Väggspegel med semi-transparent glaspanel och ljusremsor är några av kollektionens höjdpunkter. Båda produkterna är slående skulpturala föremål medan ljuset är släckt, och när de tänds förvandlas de till fantastiska uppvisningar i belysningsingenjörskonst.

- Jag ville använda mig av en oväntad infallsvinkel för att utforska idén om hur belysning fungerar i hemmet och för att inspirera människor till att överväga nya former och element som passar in och visar upp olika typer av inredningsytor på ett nytt, djärvt och konstnärligt sätt, säger Sabine Marcelis.

Kollektionen utforskar också ett signaturmotiv i Sabines arbete: den perfekt obrutna munkformen. Den första serien av designobjekt inspirerade av formen av en munk är två skålar i två storlekar och en signaturlampa.
Genom att gifta visionen om konst och design, förstärks VARMBLIXT LED-lampans kurviga stil när den tänds. Det är en mångsidig lampa som kan fästas på väggen eller placeras på ett bord.

- När ljuset passerar genom det orange glaset får det den mjuka munkliknande formen att glöda med ett varmt sken, säger Sabine Marcelis. Det är en fantastisk syn som fångar vår uppmärksamhet, oavsett om den ligger på bordet eller hänger på väggen.

Kollektionen – som fokuserar på en varm färgpalett – har två mattor som inspirerats av solnedgångens strålar. Den större mattan är tillverkad av 100 procent handtuftad ull och skiftar från varmt djup orange till bärnstensgul som en solnedgång, medan dess överlappande formspråk skapar extra intressant design, en illusion av djup och färg.

- Vår vision var att bygga på idén att mixa design med skulpturala objekt när vi skapade VARMBLIXT. Det är ett samarbete som knyter an till den funktionella estetiken i våra ytor samtidigt som den inspirerar människor att addera mångsidiga objekt med ett syfte till sina hem, säger Henrik Most, Creative Leader hos IKEA.

Om Sabine Marcelis
Den Rotterdam-baserade designern Sabine Marcelis är fascinerad av olika materials unika egenskaper och de effekter specifika material kan skapa. Hennes metod är processdriven och hennes design växer fram genom omfattande experimenterande med idéer och material i ateljén. Hon arbetar med produkt-, installations- och rumsdesign och strävar efter att skapa fantastiska upplevelser genom sin engagerande design. Hon är utexaminerad från Design Academy Eindhoven, och hennes arbete har prisats på bland annat globala designfestivaler. Hon blev tilldelad Wallpaper* Designer of the Year 2020 och utsågs till en av Architectural Digests 100 bästa kreatörer 2021 och 2022.

Säljstart: 3:e februari, 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus med undantag av Linköping, Örebro, Gävle och Haparanda.

Ladda ner högupplösta bilder: Bildbanken
Läs mer: Pressmaterial (Pdf)

Kalendarium:

 Säljstart:  Nyhet:  Pressinformation: Pressbilder:
Januari 2023  Januarinyheter 2023

Pressmeddelande Bildbank

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 172 miljoner besök under verksamhetsåret 2022. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA och Little Sun lanserar SAMMANLÄNKAD — utforskar solcellsdrivna belysningskällor29.3.2023 13:00:04 CEST | Pressmeddelande

IKEA och de sociala entreprenörerna Little Sun har samarbetat för att tillsammans utforska hur design kan skapa samtal om hur vi använder solenergi i de produkter vi använder till vardags. Resultatet är SAMMANLÄNKAD som består av två solcellsdrivna LED-lampor som drivs av befintlig energi för att skapa ljus. Den 7 april börjar lamporna säljas på IKEA.se och i alla IKEA varuhus i Sverige med undantag av Gävle och Haparanda.

IKEA:s second hand-test på Retuna har nått sina mål - butiken blir kvar och lärdomarna tas vidare till varuhusen 16.3.2023 13:05:12 CET | Pressmeddelande

För två år sedan öppnade IKEA världens första renodlade second hand-butik på Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna - som ett test. Efter två år av värdefulla lärdomar om hur man driver en second hand-butik och bäst förlänger livet på begagnade IKEA-produkter, har IKEA nått lönsamhet för butiken. Som ett nästa steg i satsningen låter IKEA butiken vara öppen till och med augusti 2025. Parallellt tar IKEA med sig alla lärdomar från testet till alla svenska IKEA-varuhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum