Lynxeye

IKEA topplacerade på global varumärkeslista och utmärker sig som världens enligt allmänheten mest trovärdiga företag

Dela
I konkurrens med 50 av världens största bolag och varumärken, placerar sig IKEA på sjätteplats efter fem techjättar när Lynxeye frågar allmänheten om hur de ser på företag i sin globala studie Purpose Index™. Inom området trovärdighet, som bl.a. omfattar delade värderingar och ärlighet, är IKEA global etta, vilket är anmärkningsvärt då studien täcker spridda geografiska marknader.

Stockholm, 3 februari 2023: Lynxeye, en strategikonsult som hjälper företag genom stora bransch- och marknadsskiften, släpper den globala rapporten Purpose Index™. Rapporten mäter 430 företag och rankar 50 av världens största bolag utifrån hur ”purposeful” eller relevanta för framtiden de uppfattas vara av allmänheten, 15 000 respondenter i Sverige, USA, Japan, Tyskland, UK, Indien och Singapore.

Årets topp 50-rankning placerar Google och Apple på en delad förstaplats, följda av Microsoft på en tredjeplats, på listan av världens mest ”purposeful” eller framtidsrelevanta storbolag. Att techbolagen ligger i framkant är tack vare deras roll som visionära problemlösare och förmåga att förenkla och förbättra människors liv genom meningsfull innovation. I botten på listan finns, i kontrast, bolag som Shell och ExxonMobil.

Utöver techbolagen så lyfts IKEA, som placerar på en global sjätteplats, fram i studien som det storbolag som mer än något annat företag upplevs som trovärdigt av allmänheten i de sju länderna. Även Pfizer, som placerar på en global sjundeplats, utmärker sig genom att vara det mest ansvarstagande företaget enligt allmänheten.

”Vi är imponerade över hur starkt IKEA:s trovärdighet står sig i global konkurrens. IKEA står för starka svenska värderingar och det är extra intressant att deras starka trovärdighet i första hand beror på att människor över hela världen köper in i de värderingar som IKEA står för. Värden som demokratisering, hållbarhet, innovation, kvalitet och humanism är starka konkurrensfaktorer för svenska bolag internationellt.” säger Johan Ekelin, medgrundare och partner på Lynxeye i en kommentar.

”Att IKEA klarar av att konkurrera med techjättarna när det kommer till framtidsrelevans är ingen slump. Lynxeye Purpose Index™ visar att människor vill att företag ska bidra till att lösa stora samhällsutmaningar som klimat och miljö, hälsa och säkerhet, men lika viktigt är det att demokratisera tillgången till vardagens produkter och tjänster. Det är extra viktig nu när hushållen är pressade ekonomiskt. IKEA är ett föredöme i att valuta för pengarna går att förena med bra kundupplevelse, innovation och trovärdiga hållbarhetsinitiativ.” säger Christian Ihre, medgrundare och partner på Lynxeye i en kommentar.

Om Lynxeye Purpose Index™ Global 2023

Lynxeye Purpose Index™ reflekterar allmänhetens åsikter och förväntningar på företag utifrån fem delindex: trovärdighet, vision, framtidssäkerhet, ansvarstagande och innovation. Delindexen skapar ett totalt Purpose Index™ för varje företag och utgör ett snitt för de sju länderna. Utifrån detta totala index rankas de 50 storbolagen.

Om Lynxeye

Lynxeye är en strategikonsult som hjälper företag genom stora bransch- och marknadsskiften. Vi aktiverar purpose som en ledstjärna inom företag, för att säkra framtida relevans och differentiera företagets erbjudande från andra. Vi har kontor i Stockholm, New York och Singapore, med medarbetare på ytterligare ett tiotal platser runtom världen.

Lynxeye har mätt och arbetat med utveckling av ”Purpose”, definierat som ‘en ärlig avsikt att leda positiv förändring’, i mer än 20 år och deras årliga rapporter är bland de mest respekterade och citerade analyserna i sitt slag.

Länkar till bilagor

—    Rapport: Lynxeye Purpose Index™ Global 2023

—    Bild: Global topp 10 kvadratiskt format

—    Bild: Global topp 50 liggande format

—    Bild: Global topp 50 kvadratiskt format

—    Foto: Johan Ekelin och Christian Ihre, medgrundare och partners Lynxeye

Talesperson

Johan Ekelin
Medgrundare och partner
johan.ekelin@lynxeye.com
+46 70 817 90 50

Presskontakt

Viktoria Ejenäs
Communications Leader
viktoria.ejenas@lynxeye.com
+46 72 726 33 34

Bilder

Om

LynxeyeFölj Lynxeye

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.