IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM INFORMERAR OM PLAST – NYTT UNDERVISNINGSMATERIAL

Dela

I dagarna fick alla lärare som prenumererar på material från IKEM den nya versionen av Plastkunskap för grundskolan, ett undervisningsmaterial om plast för årskurs 7 till 9. Materialet, som är uppdelat på åtta kapitel, är tänkt att fungera som ett komplement i undervisningen.

− Produkter gjorda i plast finns i dag överallt omkring oss. Överallt möts ungdomar också av artiklar om plast och vad oförsiktig hantering kan leda till. Vi är glada att vi på IKEM nu kan erbjuda skolorna ett bra informationsmaterial som visar på plastens möjligheter, men också på de utmaningar som finns, säger Henrik Oxfall, Ansvarig plastbearbetningsfrågor på IKEM.

Den nya versionen av Plastkunskap för grundskolan är uppdaterad i sin helhet och försedd med nya illustrationer. Bland annat innehåller Plastkunskap för grundskolan utförlig information om bioråvaror, nya återvinningsmetoder och möjligheten att använda gammal plast som råvara för ny.

− Det händer fantastiskt mycket inom kemisk återvinning av plast just nu. Det är viktigt att vi, som representerar plastbranschen, bidrar med den informationen till samhället, säger Henrik Oxfall.

Plastkunskap för grundskolan är precis som i tidigare upplagor uppdelat i åtta kapitel:

1 Plaster - en introduktion

Kapitlet ger en introduktion till vad plast är, hur materialet har utvecklats historiskt och var plaster används.

2 Råmaterial

Kapitlet beskriver uppbygganden av plast och hur olika råvaror, fossila, biobaserade och återvunna, kan användas vid tillverkningen.

3 Plaster och bearbetning av plaster

Kapitlet beskriver hur polymerer byggs upp för att ge plaster med många olika egenskaper. När och var olika plasttyper används, samt skillnaderna mellan termoplaster och härdplaster.

4 Plasternas egenskaper

Kapitlet beskriver plasternas egenskaper och hur de kan anpassas efter kraven från slutprodukten.

5 Hållbar utveckling

Kapitlet tar upp de olika aspekterna av hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt, och hur plast kan bidra. Även livscykelanalys tas upp.

6 Avfall och återvinning

Kapitlet beskriver plastens roll i det cirkulära samhället, hur plastavfall kan vara resurs. Både mekanisk återvinning och nya återvinningsmetoder tas upp.

7 Nedskräpning och mikroplaster

Kapitlet handlar om vad nedskräpningen beror på och vad vi kan göra för att minska den. Även mikroplaster tas upp.

8 Livsnödvändigt vatten

Kapitlet tar upp plastens roll i distribution av rent vatten. Ett par svenska uppfinningar för vattenrening respektive sanitet beskrivs också.

Till materialet finns även en lärarhandledning.

Här kan du ladda ned Plastkunskap för grundskolan eller beställa en tryckt version 

I samband med utskicket av Plastkunskap för grundskolan erbjöds även lärarna att delta i Kemins Dag som i år har plaståtervinning som tema.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Henrik Oxfall, ansvarig för plastbearbetningsfrågor på IKEM
Henrik Oxfall, ansvarig för plastbearbetningsfrågor på IKEM
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1200 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Ny rapport från IKEM: Sveriges konkurrenskraft försvagas24.8.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

IKEM:s medlemsföretag anser att svensk konkurrenskraft drastiskt försvagats sedan 2019. Det visar en ny rapport från IKEM. Energiförsörjning och politisk stabilitet som i decennier varit några av Sveriges starkaste fördelar är nu två områden där konkurrenskraften är svag. IKEM:s medlemsföretag står för en femtedel av svensk tillverkningsindustri och 20 % av den svenska varuexporten. Försvagningen av svensk konkurrenskraft hotar nu investeringar hos dessa, för Sverige, viktiga företag.

Plasterna viktiga för att minska utsläppen av växthusgaser18.8.2022 14:07:42 CEST | Nyheter

Ny studie från McKinsey & Company visar att plasterna kan minska utsläppen av växthusgaser med mellan 10 och 90 procent jämfört med alternativa material. För de 14 produkter som studerats erbjuder plasterna i 13 fall lägre utsläpp både vad gäller produktens livscykel och effekten av användningen. Man konstaterar att i många applikationer, särskilt inom livsmedelsförpackningar, finns det få alternativ till plast idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum