IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM ser allvarligt på kompetenskrisen

Dela

Utmaningen att hitta medarbetare med rätt kompetens, i rätt tid, har aldrig varit större. Det visar Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät. Sju av tio företag har rekryteringssvårigheter och tre av tio rekryteringsförsök misslyckas helt! Det ger astronomiska siffror i nationellt produktionsbortfall. Dessutom påverkas konkurrenskraften och investeringsklimatet negativt. Detta samtidigt som incitamenten att arbeta i stället för att erhålla A-kassa blivit ett hinder för rekrytering och utbildningsutbudet matchar inte arbetsmarknadens behov. Sverige inte råd med att ha stora rekryteringsbehov samtidigt som hög arbetslöshet och felmatchad kompetens!

Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning på IKEM
Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning på IKEM

Sedan 1999 har Svenskt Näringsliv med hjälp av Demoskop undersökt medlemsföretagens kompetensbehov och rekryteringsmönster. IKEM:s medlemsföretag sticker i senaste undersökningen ut tillsammans med Kompetensföretagen och Skogsindustrierna. För kemi-, plast-, raffinaderi- och läkemedelsbranscherna krävs krafttag för kompetensförsörjningen där beslutsfattande kring arbetsmarknad, utbildning och näring måste samköras på ett betydligt mer effektivt sätt. Politiken förklarar gärna bort det egna ansvaret med hänvisning till arbetsgivarnas attraktivitetsproblem. Men allt står inte och faller med 15-åringarnas framtidsval. I verkligheten behövs tre avgörande förändringar:

1) fler behöver komma in på arbetsmarknaden

2) relevant utbildning för mer eller annan kompetens behövs på alla nivåer i utbildningsystemet

3) utbildningsutbud och -kvalitet måste bättre matcha behovet av kompetens

För en stark samhällsekonomi som bygger på innovation och avancerad produktion, grön omställning och hållbar utveckling behöver Sverige förbättra förutsättningarna att bygga kompetens och excellens – från gymnasialt yrkesutbildade till forskare.

Länk till rapporten

Kontakter

Bilder

Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning på IKEM
Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning på IKEM
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1200 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum