Almega

Illavarslande från KD om kompetensinvandring

Dela

Kristdemokraternas partistyrelse deklarerar nu att de vill återinföra en form av arbetsmarknadsprövning vid kompetensinvandring.

- Tjänsteföretagen är mycket oroade över Kristdemokraternas uttalande idag om att de vill överlåta till en myndighet att avgöra om företag ska kunna rekrytera kompetens från tredje land. Att återinföra den gamla byråkratiska arbetsmarknadsprövningen skulle försena och försvåra möjligheten att rekrytera i många yrken. Kompetensbristen är fortsatt stor i Sverige och vi behöver regler som underlättar rekryteringen av kompetens i alla yrken, inte försvårar den, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

- Hela 85 procent av arbetstillstånden 2018 beviljades till yrken där det var brist på arbetskraft. Om den gamla arbetsmarknadsprövningen återuppstår så är risken överhängande att den viktiga reformen om kompetensinvandring går i graven. Istället för kompetensinvandring riskerar vi då att få företagsutvandring, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

- Kompetensinvandringen är inte fri idag utan arbetstillstånd beviljas bara om personen har ett erbjudet arbete till en avtalsenlig lön. Om oseriösa arbetsgivare bryter mot reglerna ska det bekämpas genom kontroller av ansvariga myndigheter, avslutar Andreas Åström.

Bilder

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almegas krav till statsministern27.3.2020 15:22:07 CETPressmeddelande

Under fredagen träffade Almegas vd Thomas Erséus statsminister Stefan Löfven tillsammans med ledande företrädare för Svenskt Näringsliv och representanter från flera fackförbund. Thomas Erséus presenterade vilka åtgärder som krävs för att stävja krisen i tjänstesektorn. Några saker som lyftes under mötet var fler åtgärder för att rädda jobb och företag, att det offentliga ska hålla sina ingångna avtal med näringslivet och vikten av ett öppet samhälle mot bakgrund av coronaviruset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum