IM stöttar krigets offer – finns på plats i Ukraina

Dela

IM:s partnerorganisationer i Ukraina har mobiliserat blixtsnabbt för att kunna ta emot internflyktingar. – Putin tål inte demokratiseringen av Ukraina – just den som IM har stött under flera år. Vi gör nu allt vi kan för att stötta våra vänner i Ukraina. IM står bakom Ukrainas folk och deras rätt att leva i fred och frihet, säger Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare.

Ukrainska internflyktingar har tagit sin tillflykt till IM:s partner Ukrainian People's House och deras lokal. Foto: Ukrainian People's House.
Ukrainska internflyktingar har tagit sin tillflykt till IM:s partner Ukrainian People's House och deras lokal. Foto: Ukrainian People's House.

Hos IM:s samarbetspartner i staden Chernivtsi, nära gränsen till Rumänien, råder just nu febril aktivitet.

– Vi försöker att inte få panik, säger Andrey på Ukrainian People’s House.

I en kontorslokal som snabbt rensats från allt onödigt finns nu, tack vare IM:s givare, liggunderlag, sovsäckar och hygienartiklar redo för de som behöver någonstans att ta vägen.

– Vi tar emot så många vi kan, säger Andrey.

IM:s partnerorganisationer arbetar vanligtvis långsiktigt för minoriteter, inkludering och mänskliga rättigheter – fundament för demokratin. Men i en kris som den pågående har civilsamhällets organisationer en annan viktig uppgift. De ser vilka behov som finns och kan agera snabbt.

På Ukrainian People’s House ställer man nu om och vid sidan av det som inköpts med hjälp av IM samlar man in förnödenheter som skänkts av invånare i staden: skor, väskor, lakan. En hamburgerbar i kvarteret ställer upp med kök så att alla kan få mat.

Gripande historier

Även i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina mobiliserar man för den kris som kriget skapat. Här har IM:s partner, ungdomsorganisationen Stan, gjort om sin lokal till ett härbärge. Kontorsstolar och skrivbord som inte fick plats i förrådet har flyttats till väggarna och golvet täcks av madrasser och liggunderlag.

Aktivisterna på Stan får höra gripande berättelser från dem som flytt: ”I går natt sov vi i badrummet. Vi låg där och lyssnade på explosionerna.” ”Jag kommer från staden Dnipro. Jag vet helt enkelt inte vart jag ska ta vägen.”

"Den auktoritära ledarens krig"

Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM, påminner om hur IM startade 1938 som en reaktion på dåtidens auktoritära rörelser, och hur det då var för få som reagerade tillräckligt tydligt och i tid. Han varnar också för tendenserna i vår tid.

– Den auktoritära idén har under de senaste 10 till 15 åren kommit tillbaka. Vi ser det i hur demokratin i världen backar, 2021 för sextonde året i rad.

Martin Nihlgård påpekar att det här inte är ryssarnas krig utan den auktoritära ledarens krig.

– Det är här och nu vi andra, du och jag, måste stå upp för något annat. För fred, demokrati och medmänsklighet. Det kommer att behövas när människor i Europa åter är på flykt, vare sig de flyr från krigets Ukraina eller från despotins Ryssland.

Av säkerhetsskäl har vi bara förnamn på personerna och har bara bilder där inga ansikten syns.

Man kan stötta IM:s arbete i Ukraina genom att swisha till 900 70 63.


Bildtexter:

På en anslagstavla på Stans kontor, under IM:s logotyp, hänger en flagga med texten ”Human Rights”, och sedan en fredsduva. Foto: Stan.

IM har bland annat finansierat madrasser och sovsäckar så att partnerorganisationerna på plats i Ukraina kan stötta de som behöver skydd. Foto: Stan

För mer information:
Martin Nihlgård, generalsekreterare: 0704-10 03 09

Ola Richardsson, kommunikationschef: 0708-21 77 88

Läs mer: https://www.imsweden.org/vad-v...

Kontakter

Bilder

Ukrainska internflyktingar har tagit sin tillflykt till IM:s partner Ukrainian People's House och deras lokal. Foto: Ukrainian People's House.
Ukrainska internflyktingar har tagit sin tillflykt till IM:s partner Ukrainian People's House och deras lokal. Foto: Ukrainian People's House.
Ladda ned bild

Om

IM
IM
Trollebergsvägen 5
222 29 Lund

https://www.imsweden.org/

IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.

Följ IM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IM

#Sverigeharettsår – drabbade får en röst i kampanj mot vapenvåld11.10.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

”Gå inte ut snälla”, vädjade Shiraz åttaårige lillebror, som var rädd att storebrodern skulle dödas. Shiraz har klarat sig, men bara de senaste dagarna har flera tonåringar dött av vapenvåld. Det är dags att sluta prata och börja lyssna på de som drabbats och drabbas. Därför inleder IM och Humanium Metal kampanjen #Sverigeharettsår idag, en månad efter valet. NU MED BIFOGADE FILMER, DÄR DRABBADE BERÄTTAR!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum