Inbjudan: Innovativa arbetssätt och inkluderande måltidsupphandling
Kan god hälsa, hållbarhet och nya nätverk väga tyngre än ett lågt pris? Vilka är de hållbara mervärdena av upphandling? Det vill vi på Formas prata om under Innovationsveckan. 4 oktober kl 09.00 träffar vi experter från LRF, Upphandlingsmyndigheten, Dalslands Miljö & Energiförbund, SLU, Örebro universitet, Chalmers och KTH. Välkommen att vara med!

I Sverige serveras 3 miljoner offentliga måltider per dag, som ska upphandlas. Ett innovativt arbetssätt kring upphandlingar kan ge så mycket mer värde till dessa måltider än ett lågt pris. När det gäller livsmedel och de offentliga måltiderna kan det till exempel vara: hälsoeffekter hos både människor och djur; ökad variation, njutning och hållbarhet i de offentliga måltiderna; stöd till det lokala näringslivet; ökad integration; fler hållbara arbetstillfällen samt bättre samverkan och nya nätverk på olika nivåer i samhället.
Hur kan innovativ upphandling stärka social hållbarhet, förbättra den offentliga måltiden och gynna svenska livsmedelsproducenter? Att medvetet arbeta med lokala förutsättningar, hälsa och upphandling kan gynna hela livsmedelssystemet och ökar samhällets hållbarhet och motståndskraft. Det gäller inte bara vid upphandling utan också vid industrietableringar och annan samhällsutveckling.
Vi är först ut på Innovationsveckan och kommer att samtala med aktörer som har mycket kunskap i frågeställningarna och med forskare från tre nationella centrum för livsmedelsforskning och -innovation som vill få in nya perspektiv i upphandling. Välkommen att titta och ställa frågor!
Samtalet sänds här måndag 4 oktober kl 09.00-10.00
Medverkande
- Monica Sihlén, ansvarig för livsmedel, Upphandlingsmyndigheten
- Auni Hamberg, ansvarig för offentlig upphandling, LRF
- Katrin McCann, miljöstrateg, Dalslands miljö- och energiförbund
- Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition, PAN Sweden/Örebro universitet
- Helena Nordström Källström, forskare med fokus på social hållbarhet, SustAinimal/SLU
- Fredrik Gröndahl, docent och koordinator, BLUE FOOD/KTH
- Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, BLUE FOOD/Chalmers
Moderatorer: Jessica Ekström och Sofia Rickberg, Formas.
Nyckelord
Kontakter
Sofia RickbergStrategisk kommunikatörKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8-775 40 06Tel:+46 (0)72-718 96 79sofia.rickberg@formas.seBilder
Länkar
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Första satsningen på blå innovationer2.12.2021 13:28:31 CET | Pressmeddelande
Vi behöver använda våra hav och vårt vatten mer hållbart och nya lösningar behövs för att skapa ett långsiktigt brukande. Blå innovation är den första utlysningen inom Formas nationella forskningsprogram för hav och vatten.
Från covid till Kambodja – stor spridning bland projekten i årets öppna utlysning26.11.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Även i år är intresset stort för Formas årliga öppna utlysning. Formas forskarråd har fattat beslut om att finansiera 189 projekt med totalt 630 miljoner kronor för forskning som kan bidra till att nå en hållbar utveckling.
Storsatsning på skogens roll för klimatomställning29.10.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Formas har tagit beslut om att finansiera nio nya forskningsprojekt med totalt 141 miljoner kronor i utlysningen ”Den svenska skogens roll i klimatomställningen”.
Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen?6.10.2021 13:15:49 CEST | Pressmeddelande
Formas och Mistra bjuder in till webbinarium där klimatförhandlare och forskare ger olika perspektiv på klimaträttvisa. Vad innebär en rättvis klimatomställning? Vilken roll spelar rättvisa i klimatpolitiken – internationellt och nationellt? Vad har pandemin betytt för förutsättningarna för en rättvis klimatomställning och på vilket sätt kan COP26 präglas av rättvisefrågor?
Världshavsdagen 8 juni - avstamp för FN:s årtionde för havsforskning3.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen på digitalt seminarium! Världshavsdagen eller World Ocean Day som dagen också kallas uppmärksammas årligen den 8 juni i FN:s regi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum