Umeå kommun

Inbjudan: Kerstin Weigl – I händelse av min död

Dela

Under oktober ges två möjligheter att lyssna på Kerstin Weigl, författare av I händelse av min död, som belyser alla fall under en tioårsperiod i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. Föreläsningarna anordnas av Kvinnohusföreningen Umeå, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten.

Journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har i tio års tid dokumenterat alla fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. De samlar rättegångsprotokoll, domar, dagböcker, fotografier och brev i en rullvagn på Aftonbladets redaktion som de kallar kuvösen. I kuvösen finns hundratals livsöden, som blir till boken I händelse av min död, som handlar om hur kvinnor dör i Sverige, men ännu mer om hur de lever.

Syftet med föreläsningarna är att öka insikterna om mäns våld mot kvinnor i Sverige, vad som händer med människorna som förlorar en älskad och hur samhället inte alltid förmår höra kvinnornas rop på hjälp. Syftet är också att bli bättre på att förstå, möta och ge stöd till dem som utsatts.

Inbjudan till fredagen har främst riktats till dem som i sin yrkesroll troligen möter personer med erfarenhet av våld medan lördagens program är öppet för en bredare allmänhet. Fredagens program inkluderar även en presentation från Kvinno- och tjejjouren i Umeå samt ett panelsamtal med lokala representanter från polis, socialtjänst, vården och kvinnojouren.

Representanter för media välkomnas.

När: Fredagen den 15 oktober kl 13-15.30 respektive lördagen den 16 oktober kl 11.15-13

Var: Miklagård i Folkets hus på fredagen, Bio Abelli i Västerbottens Museum på lördagen

Samarrangemang: Kvinnohusföreningen, Kvinno- och tjejjouren, Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten.

Mer information
Annika Dalén
utvecklingsstrateg jämställdhet
Umeå kommun
090-16 58 91
annika.dalen@umea.se
www.umea.se/jamstalldhet

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum