Business Region Göteborg AB

Inbjudan: Nya uppfinnare i lokalen där SKF grundades

Dela

Välkommen till lokalerna där svensk industrihistoria skrevs och entreprenörskap sitter i de gamla tegelväggarna. I byggnaden B13 i Gamlestadens Fabriker startade ingenjören Sven Wingquist tillverkning av sin banbrytande uppfinning det sfäriska kullagret. Det blev grunden till världsföretaget SKF. Nu blir exakt samma lokal en inspirerande mötesplats för entreprenörer med helt nya affärsidéer – de som skapar framtidens innovationer och jobb.

Yesbox är Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer och innovatörer. Verksamheten har rullat igång så smått i den satsning som görs för att stärka entreprenörsklimatet och nyföretagandet i Göteborg.

Invigningen är planerad till nästa vecka. Men media är välkomna till en förhandstitt redan nu på fredag. 10.00 står Business Region Göteborg och flera organisationer som arbetar med nyföretagarstöd redo att ta emot, visa runt och berätta.

Bara historiken i byggnaden – känslan i de gamla träbjälkarna som känns igen på bilden från Sven Wingquists tid runt sekelskiftet 1900 - är värt ett besök.

Det finns mycket inspiration att hämta från historien. Det var i det här kvarteret Volvos vagga stod. I en balk hängde en gång i tiden karossen till den svenska biljättens första modell ÖV4. Den som fick smeknamnet Jakob. Volvo hade inte funnits utan Wingqvists arbete med kullagret.

Sedan har det fortsatt på samma sätt. På området föddes till exempel spel- och tv-succén Bingolotto.

Hela den pågående häftiga förvandlingen av kvarteret runt Gamlestadens Fabriker är också en spännande historia. Men bäst av allt är att lokalerna nu blir en resurs för människor som brinner för nya intressanta affärsidéer. Här stöter de ihop med eldsjälar som jobbar för att ge råd och vägledning i den känsliga nystartsfasen.

Business Region Göteborg har etablerat Yesbox på uppdrag av Göteborgs Stad. Det ingår i den del av jubileumssatsningen 2021 som kallas för det entreprenöriella Göteborg.

Behovet har funnits länge. Göteborg har ett rikt utbud av organisationer som ger olika typer av hjälp för nyföretagande. Men det har varit krångligt att veta vart man ska vända sig i olika frågor. Nu samlas mycket av rådgivningen och stöttningen på samma ställa. Det ska ge skjuts åt både nyföretagandet och de människor som vill satsa på sina idéer.

Vi har inte hittat något liknande någon annanstans i Europa.

Välkommen fredag 29 september klockan 10.00.

Plats: Yesbox, Hus B13 Gamlestadens Fabriker, Gamlestadsvägen 4, 412 05 Göteborg

Kontakt: Fredrik Liljeberg, 0738-42 45 42, fredrik.liljeberg@businessregion.se

Nyckelord

Bilder

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Norra Hamngatan 14
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Regeringsuppdrag ger Göteborgsregionen fler besök av internationella beslutsfattare9.1.2019 14:45Pressmeddelande

Energimyndigheten ger Svenska Miljöinstitutet IVL i uppdrag att driva regeringsuppdraget Smart City Sweden. Genom en utökad satsning på demonstrationsplattformen Smart City Sweden gemensamt med andra regioner och aktörer, kommer goda exempel från hela landet att visas upp i syfte att öka spridningen av svenska smarta lösningar för hållbara städer. Business Region Göteborg kommer att ansvara för besöksverksamheten i Göteborgsregionen.

Investeringar i forskning och utveckling når nya rekordnivåer i Västra Götaland23.11.2018 11:10Pressmeddelande

Västra Götaland stod för drygt 90 procent av näringslivets ökning av forsknings- och utvecklingsinvesteringar i Sverige 2017. Totalt satsades en tredjedel av de privata FoU-investeringarna i Västra Götaland. Det visar ny statistik från SCB. – Siffrorna är ett tydligt kvitto på att näringslivet känner tillit till att investera här, säger Maria Strömberg, avdelningschef kluster och innovation på Business Region Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum