Stockholms stad

Inbjudan: Pressträff - Träffa finalister i Stockholms stads delfinal till Funkisfestivalen

Dela

Träffa finalisterna som representerar de olika stadsdelarna i Stockholms stads delfinal till Funkisfestivalen 2020. Vi repeterar heldag torsdagen den 13 februari. Onsdagen den 19 februari blir en stor delfinal i Kulturskolan Stockholms lokaler i Hammarby Sjöstad med liveband, publik, glitter, kärlek och 8 fantastiska bidrag på scen!

Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist

Vad: Du får träffa artisterna som repeterar till liveband inför delfinal.
Var: Stora scen på Kulturskolan Stockholm i Hammarby Sjöstad, Lugnets Allé 86.
När: Torsdag 13 februari

Kontakta Anna Sörensen om du vill komma så hon kan ta emot dig på plats:
anna.sorensen@edu.stockholm.se, +46 761294830

De åtta finalisterna är:

 • Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 10.00—10.30

 • Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 10.30—11.00

 • Kerstin Benzinger från Farsta med låten "One of us"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 11.00—11.30

 • Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 13.00—13.30

 • Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 13.30—14.00

 • Christina Sundström från Vällingby med låten "Högt över havet"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 14.00—14.30

 • Arthur Rättö från Bromma med låten "Cendrillon"
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 14.30—15.00

 • Elias Malmström från Skarpnäck med låten "HBTQ" (YMCA)
  Repar torsdagen den 13 februari med bandet 15.20—15.50

Juryn utgick i sin urvalsprocess från artisternas musikaliska och sångmässiga kvalitet, uttryck och sceniska närvaro.

Stockholms uttagning inför publik kommer att äga rum onsdagen den 19 februari på Kulturskolan Stockholms stora scen i Hammarby sjöstad.

Biljetter till delfinalen finns att köpa på tickster.com

Upp till 22 år (50:-), Från 22 år och uppåt (100:-)
Ledsagare och stödpersoner har fritt inträde.

Vad händer sedan

Det bidrag som går vidare från delfinalen får också tävla i någon av Funkisfestivalens semifinaler: 28 och 29 april på Nalen.

De bidrag som väljs ut i semifinalerna får också tävla i Funkisfestivalens stora final den 24 augusti på Stockholm Waterfront.

Om finalisterna

Mathilda Peterzen

Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig"
Repar med bandet 10.00—10.30

Text och musik: Ingela Forsman och Nanne Grönvall.

Ett tävlande bidrag från den svenska Melodifestivalen 2005.
Nanne tävlar själv den 15 februari i stora melodifestivalen och Mathilda den 19 februari i Funkisfestivalen.

Mathilda trivs bra på sitt boende på Norrmalm. Speciellt bra med alla trevliga grannar och personal. Hon gillar att sova länge, går på bio äta på restaurang, fika promenera i Vasaparken med sin pudel Scarlett och shoppa kläder.

Mathilda är med för första gången i Funkisfestivalen och längtar till att sjunga för publiken. Hon har tidigare uppträtt på karaoke på olika caféer. Mathilda har valt den här låter just för att hon gillar den själv så mycket. Nanne är en klar favorit. Men också Carolas ”Främling”.  Hon gillar också dansband – Sven-Ingvars.

- Jag känner mig inte nervös, det ska bara bli kul att tävla. Där jag jobbar, på Unika, – så är jag med i en musikal så jag vet var det innebär att stå på scen.

Mathilda beskriver sig som en tjej som alltid är glad och vill se det positiva i det som sker. Främsta anledningen för att delta i Funkisfestivalen är att det är spännande och roligt men även som en möjlighet att få träffa andra.

Om hon går vidare ska hon fira med sin favoriträtt som är Tacos, hamburgare med klyftpotatis eller lammfilé med rostad potatis.

Christian Löfgren

Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker"
Repar med bandet 10.30—11.00

Text och musik: Jonas Brothers.

Låten ”Sucker” ligger bra för min röst och jag gillar låten.
Christan har varit med i 10 år och tävlat i musik. Under 5 år har han deltagit i Funkisfestivalen och vann 2014 i finalen. Han repar mycket och har tillgång till en studio på jobbet ”Nutida”. Christan säger:

- Jag gör egen musik; ”Sorry I love” är den senaste som släpps 13 februari. Jag har själv flera egna låtar på Spotify. När jag lyssnar på musik så kommer texten automatiskt fram när jag sitter i studion.

Jag har också skickat in musik till stora melodifestivalen men inte fått med någon låt än. Jag har sökt till Talang men samma där – inte kommit vidare ännu. Förutom Funkisfestivalen så vill jag också vara med i SR P4 i en musiktävling – ”P4 Nästa”. Det är roligt att sjunga andras låtar också. Jag gillar tävlingar och brukar titta på Talang och Idol.

Det är kul på Kungsholmen där jag bor. Det är puls och det händer mycket där, särskilt på sommaren. Jag gillar att gå och äta på PONG. Jag spelar tennis i Stockholms tennishall och brukar hänga vid Lindhagens centrum inne vid ICA Maxi där det också finns ett bra café och gym.

Jag blev glad att jag gick vidare i Funkisfestivalen. Det är kul att stå på scen, att det blir en show och att man har kul och jag tycker inte att jag brukar blir för nervös. För 10 år sedan var det nervöst att söka, men nu känns det lugnt. Jag tänkte göra något lite extra på scen men vill inte avslöja det – det får man se när man kommer till showen.
Största dröm att få åka runt och turnera.

Det var under en resa till London som Christian kom på vilka scenkläder han ville ha.
En blå sammetskavaj och skjorta (reds anm).

Kerstin Benzinger

Kerstin Benzinger från Farsta, Tallkrogen med låten "One of us"
Repar med bandet 11.00—11.30

Text och musik: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

Kerstin, som gillar glitter och prinsesstårta utan hallonsylt, går på Luna gymnasiet på Lidingö och bor i Farsta. Hon gillar att ta sig fram med buss i stan. Speciellt till Chateau i Bandhagen som är ett bra fik!

För att få utlopp för sitt musikintresse går hon också på Kulturskolan Stockholms Resurscenter. Där spelar hon piano, teater och sjunger i kör.
När hon inte själv skapar sin musik så lyssnar hon gärna på Markus & Martinus. Dock sjunger hon gärna med där hon kan. En annan favorit är också olika Disney-låtar, på både svenska och engelska.

- Det är kul att sjunga i kör. Det känns spännande och nervöst att vara med i Funkisfestivalen. Det är första gången jag ansöker och så kommer jag MED!! 😊

Jag sjunger en låt ur filmen Mamma Mia. Det är en enkel låt för mig, inte supersvår. Men den är också väldigt bra, jag gillar låten. Inför sitt deltagande har Kerstin övar med att sjung tillsammans med låten på YouTube, lyssnat på lyrics-versioner och sedan övat på YouTube-versioner. Som ett bra tips till andra som vill börja sjunga; Kolla YouTube och öva sen i duschen!

Kerstin kom till en av Kulturskolan Stockholms Cafékvällar där man kunde ansöka till Funkisfestivalen. Det var första gången hon sjöng låten för publik och det kändes bra! Kerstin hoppas det ska kännas lika bra under delfinalen i Hammarby Sjöstad.

- Det känns bra att det är liveband som spelar under delfinalen i Hammarby sjöstad. En gång uppträdde jag i Stadshuset under utdelning av S:t Julianpriset i Blå Hallen. Då försvann den inspelade musiken så jag fick sjunga a cappella så jag blev jättenervös.
Jag började nästan gråta av nervositet men jag sjöng klart.

Mitt bästa uppträdande var på Fårö på Barnkörveckan, då sjöng jag solo ”Vi är blommor”, då kände jag att jag lyckades och det blev bra. Det kommer nog kännas lika bra i Hammarby sjöstad. 

Elias Malmström

Elias Malmström från Skarpnäck med låten "HBTQ" (YMCA)
Repar med bandet 15.20—15.50

Musik: Jacques Morali och Victor Willis. Svensk text: Jonas Malm

Elisas fick låten av sin vän och musiklärare Jonas som skrev texten: Man får vara den man är. Låten skrevs under ett HBTQ-tema de hade i skolan ”Kung Saga” med estetisk verksamhet, där Elias går sitt sista år. Han framförde låten för första gången där och då.

I skolan ingår Elias i ett Bluesband också, men HBTQ-låten passar bättre för Funkisfestivalen. Elias tycker att det är viktigt och att det finns ett tydligt budskap i låten han kommer framföra. så jag valde den. Han säger:

- Jag blev så glad att jag gick vidare till delfinalen. Det är en stor grej för mig att vara med att uppträda med en ny låt. Det är kul, det är min grej att vara artist.

När vi träffar Elias så är hans lärare och vän Jonas med. Jonas berättar:

- Elias håller i allsång på fredagar kl. 13 på Kung Saga, och han har stenkoll på musik! Elias blir sitt bättre jag av att få uppträda. En gång fick Elias näsblod under en pågående en julshow, när han stod på scen, men han är så proffsig och bara fortsätter köra. Bara torkar bort det lite, och kör vidare.

Elias fortsätter:
- Första gången jag uppträdde var jag lite nervös, men det är kul att stå framför folk. När jag väljer en låt, jag vill välja en ny låt och mamma och jag brukar prata om kostym och dansare.

Elias säger att det svåraste med låten är att gå med klackskor, det är lite vingligt. Men jag ska öva mycket på mitt framträdande.

- Låten var inte svår att lära sig. I refrängen gör vi HBTQ med teckenspråk. Mina dansare är min lillasysters kompisar.

Jag trivs i Skarpnäck och jag tycker att det är ett snyggt område – det är ett gammalt flygfält!

Efter skolan vill jag gärna åka ut på äventyr. Mitt intresse är att åka tåg och bussar. Jag har åkt till Japan för att få åka buss och tåg. Jag har åkt själv ut till Arlanda en gång också på Arlanda express för att se allt som händer där. Båtar gillar jag också.

Jesper Bergner

Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag"
Repar med bandet 13.00—13.30

Text och musik: Daniel Pelfrey

Jesper tyckte att det var lite nervöst att gå vidare. Han säger att det är svårt att förklara, både läskigt och roligt. Förra året, var första gången och det gick jättebra. Han säger:

- Jag rörde mig lite till musiken och jag sjöng en sång av Elton John. I år så sökte under Kulturskolans cafékväll i Vällingby. Jag övar på vardagar – varje dag! Jag tycker om filmmusik, det finns mycket vackert där.

År 2000 såg jag filmen ”Josef drömmarnas konung”, och låten var perfekt. Det var självklart att jag skulle välja den.

Ibland syr Jesper sina egna scenkläder, han har nu sytt ett märke på sin cape som han ska ha på delfinalen.

- Mina scenkläder är en modern Josef, som sjunger om att man ska följa sina drömmar.
Han tycker det är en rolig utmaning att få uppträda inför en stor publik med sin låt som betyder väldigt mycket för honom. Även om han inte vinner i finalen är siktet inställt på att fortsätta skriva musik och uppträda.

Jag bor i Spånga och när han inte står på scen så städar och diskar han. På vardagarna går han på ”Unika” med sin vän Mathilda.

Jesper har bra koll på områdena runt omkring i Spånga där han bor. Men också i grannområdena som exempelvis ”Kattstallet” i Vällingby, vilket är en favorit där han besöker katterna som tillfälligt bor där. Han promenerar gärna på så kallade ”Pokenader”, vilket är promenader där en letar Pokemons. 

Ganska ofta stannar han då till vid Erikshjälpen och letar fynd - köper Pokemon & filmer och köper presenter till sina vänner.

För den som vill hitta bra Pokemonstop så kan han tipsa om Rikets sal i Spånga – som är ett bra Pokéstop. Dit går han väldigt tidigt på morgonen då det inte är så mycket folk ute. Ibland är det bara katten Frasse som gör sällskap – men han är svår att få med då han är ett matvrak som mest vill ligga hemma.  Yogi-oh är ett favoritspel. Favoriträtt: Köttbullar.

•	Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy"

Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy"
Repar med bandet 13.30—14.00

Text och musik: Fredrik Kempe och Peter Boström.

Sami laddar gärna sin energi genom att sova fram till tio eller tolv om sina lediga dagar. Annars går han iväg till Kista grundskola, och tycker att fritids är roligast! Det är på fritidsgården Electric som han kan öva på sin låt Manboy

Han tycker om att sjunga och dansa och delar med sig av det på YouTube. Speciellt gillar han låtar om kärlek!

En dröm är att se Erik Saade uppträda – det har han aldrig gjort.

Jag har hittat på rörelserna själv. Rasmus (kompis och stödperson) har hjälpt mig med kläderna och vi diskuterar just nu hur jag ska klä mig inför delfinalen.

Sami sökte på cafékvällen i Vällingby och när han fick veta så tänkte han ”goood!”. Lite nervöst men inte läskigt.

Samir har sjungit i 1 år både på skolan och fritiden. Han gilla ”den vanliga melodifestivalen” skarpt och varit med och röstat 5 ggr.

Christina Sundström
Christina Sundström från Vällingby med låten "Högt över havet"
Repar med bandet 14.00—14.30

Text & musik: Lasse Holm

Christina har tidigare varit bakgrundsdansare åt vänner (2014/2015) och kom då till finalen i Funkisfestivalen. I år träder hon fram som solosångare. Men hon ska försöka få in lite dans och rörelse till sin sång.

- Jag var helt chockad när jag fick beskedet att jag gått vidare från Kulturskolans Cafékvällar och nu till delfinalen!  Drömmer jag eller??? Alla vrålade rakt ut!! Men det var sant. Jag tänkte inte så mycket på att jag kanske går vidare, för de som var med och uppträdde på cafékvällen på Fridhemsplan samma kväll som jag var så himla bra.

Jag tycker om Arja Saijonmaa för hennes röst.

Mitt band ”Vibbarna” har spelat den låten som jag nu ska framföra och jag sjöng i det bandet. Vi spelade med ”Vibbarna” i ca 20 år men har nu lagt ner det. Vi hann spela på olika dansställen, i Schweiz och på svenska ambassaden. Vi spelade andras och egna dansbandslåtar. Som exempel kan jag berätta att vår låt ”Staden slocknar” handlar om en kille som gillar vampyrer och ”Känner vi vibbarna” är en annan egen låt som våra ledare skriver ner texten och tonsätter. Vi framför.

Christina bor i en egen lägenhet i Råcksta gruppbostad. Hon trivs mycket bra och har bott i Vällingby sedan 2009. Det finns bra affärer och jag som gillar kultur brukar gå till ”Trappan” som är bra, där finns tex Stadsteatern.

På frågan om att välja ut två favoriter som valde Christina Biblioteket för att läsa böcker och efter det gå till korvkiosken för att äta dubbel korvbricka med mos eller lövstek.

Vad det gäller musiken så övar hon på jobbet, på ”God dag” mittemot Radiohuset på Karlavägen. När hon inte jobbar med musik så gör hon podcasts och tillverkar hundgodis.

- Där har vi ”Öppen scen” där jag brukar sjunga varje fredag. Först går vi på ”Musikplats Stockholm” i P4 (gratis livekonserter) på Radiohuset och sedan har vi en egen show. Vi går på museum med jobbet också, Hallwylska palatset och Livrustkammaren, och Polismuseet tex. Vi brukar promenera och mysa på Gärdet på sommaren, det är mysigt.

Inför delfinalen så hälsar Christina:
- Man behöver inte vara nervös när man uppträder, utan man kan vara glad! Lite pirrig kan man vara, men det är bara bra. Jag ska göra så gott jag kan och så får vi se hur det går.

Arthur Rättö
Arthur Rättö från Bromma med låten "Cendrillon"
Repar med bandet 14.30—15.00

Text och musik: Jean-Louis Aubert och Louis Bertignac

- Jag är 23 år och föddes i Paris, Frankrike. När jag var 16 år så flyttade vi i familjen till Sverige. Nu har jag precis flyttat från mamma och pappa i Bromma till Vällingby i ett gruppboende (Stora Sköndal).

Arthur tycker mycket om Vällingby. Det känns bra att uppträda.
- Jag är inte nervös när jag ska uppträda. Jag är lugn.

Arthur övar nu på sin koreografi på sin dagliga verksamhet.
Jag har sjungit för publik ”Ca plane pour moi” på sommarkollot Solrosen, för mina kompisar. Låter jag nu ska framföra, Cendrillon, betyder Askungen.

Jag tycker om att sjunga, jag har tränat och min mamma tycker också om den. Jag sjunger för mina kompisar på Tornskuggan (Daglig verksamhet).

Jag jobbar i Rinkeby-Kista daglig verksamhet, på fredag morgnar sjunger jag i kör, har fredagsdans, bowlar, åker skridskor, och åker på utflykter, och så jobbar jag på Hunddagis. På helgerna dansar jag ibland på disco med min flickvän.

Med sin gruppbostad spelar Arthur innebandy och åker till badhuset Beckis idrottscenter vid Bromma sjukhus där det finns en klubb som heter IFAH. Klubben är till för idrottsintresserade ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.
Om han vinner så kommer han att fira genom att äta pannkaka med socker.

Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy"
Jag tillhör Team Valion (röda teamet).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 1 - Mathilda Peterzén från Norrmalm med låten "Håll om mig". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 2 - Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 2 - Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 2 - Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 2 - Christian Löfgren från Kungsholmen med låten "Sucker" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 5 - Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 5 - Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 5 - Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 5 - Jesper Bergner från Spånga med låten "Du vet bättre än jag" Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 6 - Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy". 
Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 6 - Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 6 - Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy". 
Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 6 - Sami Hazelzadeh från Rinkeby/Kista med låten "Manboy". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 7 - Christina Sundström från Vällingby med låten "Högt över havet". 
Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 7 - Christina Sundström från Vällingby med låten "Högt över havet". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. 
Bidrag 8 - Arthur Rättö från Bromma med låten "Cendrillon". 
Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Funkisfestivalen Stockholms stads delfinal. Bidrag 8 - Arthur Rättö från Bromma med låten "Cendrillon". Fotograf: Mattias Prodromou Dahlqvist.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturskolan Stockholm arrangerar Stockholms stads uttagning till Funkisfestivalen 2020.
På Kulturskoln finns lärare med bred erfarenhet och stor kunskap av specialanpassad pedagogik.Vi anpassar verksamheten utifrån dina egna förutsättningar och önskemål så långt som möjligt. Både i våra egna lokaler i närheten av Globen och i andra stadsdelar.
För att gå kurs hos Kulturskolan Stockholm ska du vara mellan 6 och 22 år. 

Funkisfestivalen är musiktävlingen för personer med kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom lagen om stöd och service. Du som ställer upp och tävlar i Stockholms stads deltävling ska ha en naturlig koppling till kommunen genom att bo inom Stockholms stad, gå i skola, jobba eller ha din dagliga verksamhet i kommunen. För att få tävla i Funkisfestivalen måste du vara minst 15 år. Bor du i en annan kommun än Stockholms stad får du vända dig till den kommunen.


Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum