Trafikverket

Inbjudan: Resultatkonferens Trafiksäkerhet 27 april

Dela

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2015? Vilka insatsområden är allra viktigast att arbeta med och som ger störst effekt när det gäller att öka säkerheten i vägtrafiken. Ligger vi på kurs mot Nollvisionen?

Varje år redovisar Trafikverket i samarbete med Transportstyrelsen och VTI en rapport där man analyserar trafiksäkerhetsutvecklingen i Sverige. Resultatet analyseras i antalet dödade och allvarligt skadade samt i ett antal insatsområden som pekats ut som allra viktigast att arbeta med och som ger störst effekt när det gäller att öka säkerheten i vägtrafiken. Under konferensen diskuteras nya satsningar för ökad säkerhet och trygghet på vägarna. Utifrån analysen av trafiksäkerhetsutvecklingen arbetar vi tillsammans med olika åtgärder som bidrar till Nollvisionen– ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Datum: Onsdagen den 27 april 2016 Tid: Klockan 10.00 – 16.00.
Plats: Mälarsalen, Münchenbryggeriet, Torkel Knutssongatan 2, Stockholm

Press, radio och TV hälsas välkomna! Medtag presslegitimation eller motsvarande.
Vid en särskild frågestund för media klockan 12.05–12.25 kan ni ställa era egna frågor till Johan Strandroth, analytiker, Trafikverket.

Program och hålltider
09.00
Mingel, fika och registrering
10.00 Inledning Anna Johansson, infrastrukturminister, Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket, Maria Ågren, generaldirektör Transportstyrelsen
10.30 Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2015? Hans Yngve Berg, Transportstyrelsen, Anna Vadeby, VTI och Johan Strandroth, Trafikverket
11.25 Nysatsning på trafiksäkerhet Lena Kling och Ylva Berg Näringsdepartementet
11.50 Nationell strategi för ökad och säker cykling Sofia Wieselfors, Näringsdepartementet
12.00 Lunch
13.00 Framtidens utmaning - transportförsörjning i det hållbara samhället. Vad menas då med hållbar?John Holmberg, professor på Chalmers och expert till FN i arbetet med de 17 globala hållbarhetsmålen.
13.30 Hur kan vi förstärka det som visat sig fungera – och vad har gett effekt hittills
Med hjälp av en fördjupad analys diskuterar vi hur vi på bästa sätt kan förstärka trafiksäkerhetsåtgärder som har visat sig vara effektiva.
14.15 Fika
14.45 Vilka trafikantgrupper har hamnat utanför i utvecklingen och vilka risker har nollvisionsarbetet inte hanterat tillräckligt – hur inkluderar vi detta tydligare i det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet?
Med hjälp av ytterligare en fördjupad analys tar vi utgångspunkt i och diskuterar vilka nya trafiksäkerhetsåtgärder som kan behöva formas.
15.30 Hur går vi vidare?
Paneldiskussion med Lena Tysk, Polisen, Tove Västibacken, Uppsala kommun, Krister Spolander, Fotgängarnas förening och Bengt Dalström, Toyota
15.50 Summering Maria Krafft, Trafikverket
16.00 Tack för idag!
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Tillsammans för Nollvisionen

Kontakter

Beisi Sundin, presskommunikatör, Trafikverket, 073-801 24 00
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum