Luleå stift, Svenska kyrkan

Inbjudan till boksläpp: Samiskt kyrkoliv

Dela

Luleå stift och Jokkmokks församling bjuder in till boksläpp av "Samiskt kyrkoliv – Historia, kultur, teologi". På plats möter du bland andra författaren Birgitta Simma och biskop Åsa Nyström. Välkommen till Jokkmokks kyrka, fredag den 16 september kl. 13.00–16.00.

I slutet av augusti släpptes boken Samiskt kyrkoliv – Historia, kultur, teologi. Den är en viktig kunskapsbank och ett av många bidrag till att Svenska kyrkans åtaganden mot det samiska folket kan uppfyllas.

Boken är skriven av Birgitta Simma, tidigare stiftsadjunkt för samiskt kyrkoliv i Luleå stift, på uppdrag av Luleå stift. Den ger en bred överblick över samiskt kyrkoliv och dess historiska och kulturella förutsättningar.

Boksläpp 16 september kl. 13.00–16.00

Fredag den 16 november bjuder Luleå stift och Jokkmokks församling in till boksläpp i Jokkmokks kyrka. Välkommen att bevaka eftermiddagen!

Program
12.30 Drop in-mingel, Jokkmokks kyrka

13.00 Boksläpp, Jokkmokks kyrka

· Introduktion av Anders Stenman, kyrkoherde i Jokkmokks församling, och Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor

· Intervju med Birgitta Simma, författare, som läser ur boken

· Panelsamtal med Birgitta Simma, biskop Åsa Nyström och Samuel Hellgren, präst i Älvsby församling, under ledning av Maria Klasson Sundin, biskopens adjunkt.

· Tid för frågor

15.00 Fika, Jokkmokks församlingsgård

Om boken, sammanfattning från bokens baksida
I den samiska kristna traditionen finns djupa brunnar att ösa ur. Här finns en förståelse för att spiritualiteten behöver ta sig kroppsliga uttryck och många tusen års erfarenhet av den livsnödvändiga respekten för skapelsen. Här finns också välsignelsen som en bärande grund i vardagen. Detta är en skatt som kan berika hela kristenheten.

Bön, välsignelse och handling går hand i hand i samisk spiritualitet. Andligheten lever i det dagliga livet.

I boken ger Birgitta Simma grundkunskaper om samisk historia, kultur, spiritualitet och traditioner. Hennes förhoppning är att församlingar, genom att få en större förståelse för samiskt kyrkoliv, ska bli bättre rustade att möta behoven av andliga rum där samer kan bära med sig sin identitet och kultur och på lika villkor bidra med sina kunskaper och erfarenheter.

Birgitta Simma berättar också om Sápmi, de samiska språken, samerna som urfolk och förtryckt folkgrupp och om försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna. Flertalet personer delar med sig av sina erfarenheter av att vara same idag.

Till boken finns också ett studiematerial/samtalsguide framtaget av Sensus studieförbund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum