IT&Telekomföretagen

Inbjudan till Kompetensföretagens tält, Järvaveckan den 13 juni kl. 16:00-16:45: Så vill åttondeklassare från Kista grundskola öka intresset för demokrati

Dela

Onsdagen den 13 juni kl. 16:00 kommer åttondeklassare från Kista grundskola presentera sitt vinnande bidrag i tävlingen We can make IT. Målet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för demokrati och att förändra bilden av vad IT kan användas till. Tävlingen är ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv och presenteras under Järvaveckan.

Projektet har pågått under sex månader och har bestått av att eleverna, som en del av undervisningen, arbetat fram förslag på digitala lösningar till problem som de involverade företagen presenterat. I detta har ingått ett antal föreläsningar och diskussioner mellan eleverna och företagen. Vid finalen bedömde en jury, bestående av socialdemokraternas kommunalråd i opposition i Nacka, Khashayar Farmanbar samt representanter från IFS, IBM och Tieto, bidragen.

Det vinnande bidraget är ett interaktivt datorspel som utspelas i en dystopisk framtid där ingen är intresserad av politik. Spelet visar hur fel allt kan bli när ingen engagerar sig och hur det påverkar demokratin. Spelet bygger på interaktion mellan spelarna, i likhet med exempelvis datorspelet The Sims.

-        Det vinnande bidraget visar hur man på ett intressant sätt kan använda IT för att engagera och motivera människor att ta ställning i frågor som till vardags upplevs tråkiga. Eleverna har tillsammans med företagen arbetat fram ett spel som vi tror kan få fler att vilja både förstå sin egen möjlighet att påverka samhället vi lever i samtidigt som politiken bli mer tillgänglig, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.

Rapporten IT-kompetensbristen från IT&Telekomföretagen visar att den svenska IT-branschen av akut brist på teknisk spetskompetens. Ett underskott på i storleksordningen 70 000 personer med IT- eller digital kompetens befaras till år 2022 om inte särskilda insatser görs. Projetet We can make IT är en del i arbetet med att göra IT attraktivt för fler.

På plats finns förutom elever som tagit fram det vinnande bidraget representanter från IT&Telekomföretagen, IFS, IBM samt lärare från Kistaskolan.

Var: Kompetensföretagens tält.

När: Onsdag den 13 juni kl. 16:00-16:45.

Agenda:

-        Välkomna

-        Det vinnande bidraget presenteras av eleverna från Kistaskolan

-        Lärare beskriver vikten av projektet

-        Avslutande frågor

Vid frågor kontakta: Fredrik von Essen, fredrik.vonessen@itot.se, 070-612 70 57.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik von Essen
Tel: 070-612 70 57
fredrik.vonessen@itot.se

Om

IT&Telekomföretagen
IT&Telekomföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.itot.se/

IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.

Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.

Följ IT&Telekomföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55:00Pressmeddelande

IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum