Sida

Inbjudan till pressfrukost 17 juni: Demokratin, pressfriheten och pandemin

Dela

Välkommen till en digital pressfrukost 17 juni 9:00 till 9:45 om demokratin, pressfriheten och pandemin. Vad händer med de mänskliga rättigheterna när gatorna är tomma och ingen ser?

Coronapandemin drar fram över en värld där demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet redan var på tillbakagång. Många av åtgärderna för att stoppa smittan gör det också möjligt att begå brott mot de mänskliga rättigheterna, slå ner på fria medier och tysta kritiska röster. Auktoritära regimer använder pandemin för att stärka sitt grepp om yttrandefrihet, online och offline, och journalister fängslas anklagade för att publicera lögner och skapa panik.

Desinformation sprids av både statliga och icke-statliga aktörer, med en tydlig risk att människors förtroende för demokratin urholkas. Pandemin och åtgärderna för att stoppa smitta har lett till en våg av övervakning och begränsningar av den personliga integriteten.

Välkommen att vara med på en digital pressfrukost den 17 juni kl 9:00 till 9:45 för att höra om hur svenskt bistånd jobbar med demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet under pandemin.

- Vi stöder faktagranskning, till exempel genom organisationen MEEDAN som utvecklar digitala verktyg för faktagranskning och har byggt en databas med fakta om covid-19 tillsammans med forskare, techföretag och civilsamhället.

- Vi stöder utbildning i säkerhet – också smittsäkerhet – till journalister som arbetar med att rapportera om covid-19.

- Vi stöder dokumentation och granskning av brott mot mänskliga rättigheter, och vi stöder partnerorganisationer som hjälper journalister som fängslats.

- Vi jobbar med finansiering av media, så att journalister kan arbeta och rapportera och samtidigt försörja sig och sina familjer.

- Vårt svenska bistånd till pressfrihet och mänskliga rättigheter är långsiktigt och flexibelt.

Medverkande:

Peter Eriksson, biståndsminister,

Carin Jämtin, generaldirektör Sida,

Torbjörn Pettersson, Sveriges ambassadör i Etiopien

Anna Karefelt, specialist på yttrandefrihet och digital säkerhet, Sida

Anmäl deltagande i förväg till elsa.helin@sida.se,
Pressfrukosten sker via zoom, med möjligheter att ställa frågor direkt samt att göra enskilda intervjuer med de medverkande efteråt.

Välkomna!

Elsa Helin

Sidas presstjänst

Kontakter

Bilder

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida säger ja till omfördelade stöd för HBTQ-personer och andra utsatta under Covid-19-pandemin1.6.2020 10:38:49 CESTPressmeddelande

Pandemin riskerar att mångdubbelt drabba HBTQ-personer och andra utsatta – förutom att insjukna i Covid-19 finns också risken att inte få tillgång till viktiga bromsmediciner men även att drabbas av diskriminering och våld. För att förbättra situationen för dessa grupper omfördelas bistånd till HBTQ-personer och andra utsatta runt om i världen.

Pressinbjudan 3 juni 13.00-15.30: För en bättre värld efter corona - Finans- och utvecklingsledare i samarbete29.5.2020 11:33:39 CESTPressmeddelande

Världen slåss just nu mot coronapandemin och dess förödande humanitära och ekonomiska konsekvenser – och det är i världens fattigaste länder man kommer att lida värst. Här kommer covid-19 att skörda miljontals offer – men inte främst av själva viruset, utan dess följdverkningar. Men de förändringar som nu sker i det globala finansiella systemet ger oss också en unik möjlighet. En möjlighet att inte bara återbygga det som en gång var och fortsätta som förut, utan investera för framtiden i en jämlik, rättvis och hållbar värld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum