Europaparlamentet

Inbjudan till pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg

Dela

Efter det svenska valet i september är det hög tid att börja vässa EU-kunskaperna inför det kommande svenska EU-ordförandeskapet som inleds i januari 2023. Planera in höstens pressresa till Europaparlamentets säte i Strasbourg redan nu.

Du som journalist har nu chansen att ansöka om ett resestipendium för att delta i en pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg till hösten. På plats i Strasbourg får du chansen att följa Europaparlamentets debatter och omröstningar, delta i pressträffar med svenska ledamöter, få en inblick i hur arbetet går till bakom kulisserna och ta del av höstens viktigaste frågor på EU-nivå. Bland annat väntas klimat, energi, cirkulär ekonomi och arbetsmarknadsfrågor stå på agendan. Det finns även tid för egna intervjuer.

Inga särskilda förkunskaper om Europaparlamentet krävs.

I höst planerar vi för följande pressresor till Europaparlamentet i Strasbourg:

  • 3-6 oktober: Höstens hetaste frågor. Vid detta plenarsammanträde ber vi de svenska ledamöterna att blicka in i framtiden och gå igenom vilka frågor de tror kommer upp till förhandling under hösten och i början av nästa år. Självklart följer vi också de aktuella frågorna på Europaparlamentets Strasbourg-agenda för veckan.
  • 17-20 oktober: Europaparlamentet för nybörjare. Har ditt EU-intresse precis vaknat eller tycker du att EU-nivån är svår att förstå sig på? Vi guidar dig genom EU-djungeln på ett lättbegripligt sätt på plats i Europaparlamentet i Strasbourg. Vi välkomnar också journalister som redan har goda förkunskaper och som då kan hoppa över vår grundkurs på måndag eftermiddag.  
  • 21-24 november: Under detta sammanträde lägger vi litet extra vikt vid det svenska EU-ordförandeskapet som inleds i januari 2023. Vi följer också de aktuella frågorna på Europaparlamentets Strasbourg-agenda för veckan.

Stipendiet:

  • Avser följande plenarsammanträden: 3-6 oktober, 17-20 oktober eller 21-24 november.
  • Förutsätter att du är yrkesverksam journalist.
  • Omfattar en resa från närmaste flygplats eller tågstation i Sverige till Strasbourg och tillbaka i ekonomiklass samt ett schablonbelopp på 360 euro för två övernattningar eller 540 euro för tre övernattningar som ska bidra till att täcka övriga kostnader som boende och uppehälle.
  • Journalister kan också delta i programmet på bekostnad av det egna mediehuset.

Ansökan:

Om du är flexibel med datum kan du nämna det i fritextfältet under "motivering och syfte".

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum