Europaparlamentet

Inbjudan till pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg

Dela

Har ditt EU-intresse precis vaknat eller tycker du att EU-nivån är svår att förstå sig på? Eller vill du spetsa dina EU-kunskaper? Nu kan du ansöka om att delta i en pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg under våren 2023, när den svenska regeringen företräder EU:s medlemsländer i Europaparlamentets plenardebatter.

Du som journalist kan ansöka om ett resestipendium för att delta i en pressresa till Europaparlamentet i Strasbourg i januari, februari eller mars. På plats i Strasbourg får du delta i pressträffar med svenska ledamöter samt följa Europaparlamentets debatter och omröstningar. Det finns även tid för egna intervjuer. Under våren kommer den svenska regeringen att företräda EU:s medlemsländer i debatterna.

En pressresa till Strasbourg är ett bra tillfälle att skaffa sig kunskap om EU mitt i händelsernas centrum, få en inblick i hur arbetet går till bakom kulisserna och ta del av vårens viktigaste frågor på EU-nivå. Bland annat väntas klimat, energi, migration och Rysslands invasion av Ukraina att stå på agendan.

Inga särskilda förkunskaper om EU och Europaparlamentet krävs. Vi välkomnar självklart även journalister som redan har goda förkunskaper.

Stipendiet:

  • Avser följande plenarsammanträden: 16-19 januari, 13-16 februari eller 13-16 mars.
  • Förutsätter att du är yrkesverksam journalist.
  • Omfattar en resa från närmaste flygplats eller tågstation i Sverige till Strasbourg och tillbaka i ekonomiklass samt ett schablonbelopp på 360 euro för två övernattningar eller 540 euro för tre övernattningar som ska bidra till att täcka övriga kostnader som boende och uppehälle.
  • Journalister kan också delta i programmet på bekostnad av det egna mediehuset.

Ansökan:

Om du är flexibel med datum kan du nämna det i fritextfältet under "motivering och syfte".

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum