Åklagarmyndigheten

Inbjudan till pressträff: Åtal i Skaraborg för synnerligen grovt narkotikabrott på Darknet

Dela

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten bjuder in till pressträff onsdagen den 14 oktober kl 13 i Skövde i samband med att åklagaren avser att väcka åtal i Skaraborgs tingsrätt mot två personer för synnerligen grovt narkotikabrott i bland annat Skövde och Halmstad. Det handlar om att narkotika och läkemedel sålts på olika näthandelssajter på Darknet.

- De tilltalade har varit frihetsberövade sedan den 5 mars 2020. Under utredningen har det konstaterats att narkotika och läkemedel har sålts till stora delar av Sverige, men även i många fall till köpare i andra länder så som USA, Australien och Japan. Många köpare har också kunnat identifieras, säger kammaråklagare Sofia Karlsson vid åklagarkammaren i Skövde.

- Ärendet rör sig om sammanlagt 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om minst 7 623 167 kronor, allt sedan 2016 fram till våren 2020. Försäljning och administration har inledningsvis skett från en bostad i Halmstad och därefter från en lägenhet i centrala Skövde, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Utredningsarbetet har skett i nära samarbete med olika specialiteter inom polisen.

- Polisen i Skaraborg har under hösten arbetat med två stora ärenden där personer köpt narkotika på nätet. I dag är det skrämmande lätt att köpa olagliga droger via internet, säger Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen i polisområde Skaraborg.

Tid, plats och anmälan

Plats
Skatteverkets konferenslokal, Skolgatan 1, vid Skövde Polishus.

Tid
Onsdag den 14 oktober kl 13.

Anmälan
Anmäl dig senast i morgon tisdag den 13 oktober kl. 15 till kommunikation@aklagare.se.
Ange namn och för vilken redaktion du arbetar. Ta med presslegitimation eller liknande handling.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 945–20.

Stämningsansökan delas ut i pappersform i ett ex per anmäld redaktion på pressträffen.

Det finns möjlighet till enskilda intervjuer efter pressträffens avslut.

Huvudförhandling i Skaraborgs tingsrätt är planerad att starta den 23 oktober.

Nästa gång åklagaren är tillgänglig för media är efter sista förhandlingsdagen i slutet av vecka 45. Exakt datum och tid förmedlas i ett nytt pressmeddelande.

Kontakt

Anna Knöfel Magnusson, pressekreterare, Åklagarmyndigheten, 010 562 51 99.

Marlene Andersson Wikman, gruppchef verksamhetsstödgruppen, polisområde Skaraborg, region Väst, på 010-565 78 52, marlene.andersson@polisen.se, Polismyndigheten.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum