Högskolan i Halmstad

Inbjudan till pressträff: Forskningsprojektet Sweden-China Bridges rapport om batteribyte på tunga fordon

Dela

Inom forskningsprojektet Sweden-China Bridge publiceras nu den andra omfattande studien i Kina med fokus på batteribyten för tunga fordon. I studien har man undersökt förekomsten av batteribyte (battery-swapping) för tunga elfordon, det vill säga att enkelt byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat, i stället för att ladda batteriet med kabel.

PÅ GRUND AV TEKNISKA PROBLEM MED ZOOM BOKAS PRESSTRÄFFEN OM. NYTT DATUM FREDAG 15 OKTOBER KLOCKAN 13.00.

ZOOM:  https://hh-se.zoom.us/j/64947650944

Batteribyte har snabbt blivit en nationell strategi som komplement till att ladda tunga elfordon via kabel. Flera kinesiska biltillverkare designar, tillverkar och levererar kompletta systemlösningar. I slutet av år 2020 fanns det nästan 600 batteribytesstationer för personbilar i Kina, vilka beräknas vara 25 000 år 2025. Motsvarande snabba utveckling kan ses för batteribyten för tunga fordon, där det de närmaste åren kommer att finnas över 600 batteribytesstationer i Kina. Allt fler tillverkare av tunga fordon satsar nu storskaligt på teknologin där fordonen är anpassade för batteribyten. Senaste uppgifterna från september 2021 visar att cirka 40 procent av nya certifierade tunga fordon har batteribyte som teknisk lösning.

– Kina har tagit en stark position som elbilsland, och strävar efter att utveckla elektrifieringen av transportsystemet ytterligare. Genom projektet Sweden-China Bridge vill vi bidra till ökad förståelse och informations- och kunskapsdelning om teknisk och kommersiell utveckling av elektrifiering av fordonssystem, säger Mike Danilovic, professor i industriell organisation vid Högskolan i Halmstad, och fortsätter:

– Vi hoppas kunna presentera integrerade transportsystemlösningar, och infrastruktur för energiförsörjning som ett helintegrerat system med intelligenta och smarta städer. Tekniken för batteribyte är en viktig och intressant del av detta, inte minst då det gäller tunga fordon.

Rapporten Exploring Battery Swapping for Heavy Trucks in China 1.0. (se länk nedan) är en genomgång av teknologin för batteribyte, dess historia och utvecklingen från pilotstadiet till nationell strategi. I rapporten redogörs också för hur kinesiska aktörer arbetar med teknikutveckling och kommersialisering vid etableringen av ett nytt ekosystem och nya affärsmodeller för batteribyteslösningar. Rapporten ger sex olika exempel på hur tekniken tillämpas i konkreta transport- och affärssituationer.

Om Sweden-China Bridge

För ett år sedan, i oktober 2020, startade Högskolan i Halmstad forskningsprojektet ”Sweden-China Bridge – Creating A Collaborative Academic Platform for Electrification of Transportation Systems” i samarbete med Lunds universitet, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) och Jönköping University – Jönköping International Business School. Projektet finansieras av Trafikverket och pågår i två år.

Välkommen på pressträff 

Journalister och forskare bjuds in till digital pressträff där forskargruppen presenterar forskningen och den nya rapporten samt beskriver kommande forskningsaktiviteter. Pressträffen hålls på svenska.

DATUM: måndagen den 11 oktober 2021

TID: 9:00–10:00

ZOOM: https://hh-se.zoom.us/j/64947650944

Läs mer

Första rapporten från projektet: Exploring Battery Swapping for Electric Vehicles in China 1.0

Andra rapporten från projektet: Exploring Battery Swapping for Heavy Trucks in China 1.0

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad satsar på e-sport – startar labb i samverkan med RBU Halland21.9.2021 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Lördagen 25 september klockan 14.00 slår Högskolans nyaste labb upp dörrarna för en festlig invigning. Labbet – som Högskolan startar tillsammans med RBU Halland – är nästa steg i Högskolans satsning på e-sport. I labbet kan personer med funktionsnedsättning utöva e-sport under trygga former. Här skapas också förutsättningar för att bedriva forskning inom området.

Årets alumn vid Högskolan i Halmstad: ”Värdet av att studera på en mindre högskola är stort”4.6.2021 08:00:52 CEST | Pressmeddelande

För att han genom sitt innovativa tänkande och positiva synsätt är en värdefull ambassadör för och samarbetspartner till Högskolan tilldelas Peter Uppman, innovationsstrateg på Region Halland, utmärkelsen Årets alumn 2021 vid Högskolan i Halmstad. ”Jag känner mig väldigt stolt. Högskolan i Halmstad ligger mig väldigt varmt om hjärtat”, säger årets alumn.

Studenter lär sig tänka och verka hållbart i nytt forskningsprojekt1.6.2021 10:47:59 CEST | Pressmeddelande

Många ungdomar är mycket engagerade i klimatfrågor och det finns en stor medvetenhet och vilja att förändra vårt samhälle till att bli mer hållbart. För att möta denna globala rörelse måste våra universitets- och högskoleutbildningar anpassas och utvecklas. Högskolan i Halmstad är del i det nystartade EU-projektet Active8 Planet som har till syfte att integrera hållbarhetsfrågor och tvärvetenskapliga samarbeten i högre utbildningar.

Måltiden viktig för barn med gastrostomi28.5.2021 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

En barnfamiljs gemensamma måltid strukturerar vardagen, utvecklar barns motoriska förmågor och skapar ett socialt sammanhang. Det kan samtidigt vara komplicerat att få till en fungerande middag med barn. Hur är det då för familjer där det finns barn med gastrostomi? Hur skapar dessa familjer delaktighet under måltiderna och hur anpassar de sitt vardagsliv utifrån det annorlunda ätandet? Det har Ellen Backman vid Högskolan i Halmstad undersökt i sin nyligen publicerade avhandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum