Europaparlamentet

Inbjudan till pressträff idag kl. 14

Dela

Välkommen till en digital pressträff den 8 mars kl. 14.00, inför Europaparlamentets plenarsession den 8—11 mars, för en genomgång av veckans viktigaste debatter och omröstningar. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S), Karin Karlsbro (L) och Jessica Polfjärd (M).

Ledamöterna kommer bland annat att kommentera:

  • Koldioxidtullar: Europaparlamentet väntas efterlysa en koldioxidavgift på varor som importeras till EU, för att förhindra koldioxidläckage och industrier att flytta till mindre klimatambitiösa länder med lägre priser för utsläpp. Hur ska mekanismen för att prissätta koldioxidutsläpp vid EU:s gränser se ut och hur kan det påverka priset på varor?

  • Hållbar bolagsstyrning: Europaparlamentet väntas efterlysa bindande EU-regler som ställer företagen till svars om deras globala kund- och leveranskedjor inte respekterar miljömässiga krav, mänskliga rättigheter och god förvaltning. Före juni avser EU-kommissionen lägga fram ett lagförslag om hållbar bolagsstyrning och "due diligence", något som fått kritik av svenskt näringsliv. Vad tycker svenska ledamöter?
  • Förstärkta EU-insatser inom hälso- och sjukvårdssektorn: EU har kritiserats för bristande beredskap och kapacitet till samordnade insatser under covid-19-pandemin. Nu ska ledamöterna rösta om att ge EU mer muskler i framtida hälsokriser och 5,1 miljarder euro för att finansiera en europeisk hälsounion. Vad innebär den nya lagen för Sverige?

Pressträffen kommer att ge en god översikt över sessionen samt en möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S), Karin Karlsbro (L) och Jessica Polfjärd (M). Länk till sessionsinfo. 

Datum: Måndag 8 mars

Tid: Kl. 14.00—14.45

Plats: Digitalt

Obligatorisk föranmälan senast den 8 mars kl. 10.00: skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till briefingen.

Nyckelord

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum