Europaparlamentet

Inbjudan till pressträff kl. 9.30: Jytte Guteland kommenterar överenskommelsen om EU:s nya klimatlag

Dela

Idag på morgonen nådde Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar en överenskommelse om EU:s nya klimatlag. Kl. 9.30 håller Europaparlamentets huvudförhandlare Jytte Guteland (S) pressträff om överenskommelsen.

Tidigt under onsdagsmorgonen nådde Europaparlamentet, med Jytte Guteland (S) i spetsen, och medlemsländernas regeringar i ministerrådet en överenskommelse om klimatlagen, en ram för hur EU ska uppnå klimatneutralitet år 2050.

– Äntligen kan vi pusta ut, nu har vi en klimatlag. Jag känner mig stolt och optimistisk. Efter en lång natts förhandlingar enades vi om nettoutsläppsminskningar på 57 procent fram till år 2030. Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet, säger Jytte Guteland.

Kl. 9.30 bjuder Jytte Guteland, Europaparlamentets huvudförhandlare, in till en pressträff för att kommentera överenskommelsen och vägen framåt samt för att svara på journalisternas frågor.

Obligatorisk föranmälan till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med länk till den digitala pressträffen som hålls på Zoom.

Pressträffen hålls på svenska.

Bakgrund:

Efter sex förhandlingsrundor, nådde Europaparlamentets förhandlare och ministerrådet en preliminär överenskommelse om klimatlagen tidigt på onsdagsmorgonen. 

EU-kommissionen presenterade lagförslaget den 4 mars 2020.

Europaparlamentet antog sin ståndpunkt den 8 oktober 2020. Länk till pressmeddelande.

Trilogförhandlingarna mellan Europaparlamentet och ministerrådet inleddes i december 2020.

Följ ärendet i lagstiftningsdatabasen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum