Trafikverket

Inbjudan till pressträff: Nödvändig uppgradering av järnvägen

Dela

Välkommen till en pressträff med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana. Han kommer att informera om lanseringen av Trafikverkets nya systemstöd som ska skapa bättre förutsättningar att möta den ökande efterfrågan på resor och transporter på den svenska järnvägen.

Var: Centralhallen på Stockholm C, vid Ringen. 

När: Torsdag 8 december klockan 11.00.

Anmälan: Trafikverkets presschef Bengt Olsson, 070-357 46 29. 

En ny tidtabell och helt nya verktyg och gränssnitt för att planera trafik. Det är vad Trafikverket sätter i rullning natten till den 11 december 2022.

Årets europeiska tidtabellsskifte för järnvägen sammanfaller i Sverige med den sista etappen i lanseringen av ett systemstöd som ska skapa nya och bättre förutsättningar att planera och ge plats åt både trafik och banarbeten längs de 14200 km spår Trafikverket förvaltar.

– Det ska erkännas att det har varit en utmanande resa, vilket inte är så överraskande då det handlar om ett skifte som påverkar mer eller mindre samtliga gränssnitt, arbetssätt och rutiner som rör planering och trafikledning hos både oss och de drygt 50 järnvägsföretag som idag trafikerar järnvägen, säger Roberto Maiorana, Trafikverkets generaldirektör.

Utvecklingsarbetet har skett inom ramen för projekt MPK (Marknadsanpassad planering av kapacitet). Arbetet har pågått under lång tid och införandet har skett i tre etapper där den första sjösattes våren 2021. För drygt ett år sedan togs beslutet att den sista etappen ska införas i samband med att tågplanen för 2023 träder i kraft den 11 december 2022.

– Nu står vi vid tröskeln till en ny tid för järnvägen där vi med moderna och digitala verktyg skapar förutsättningar för en enklare, snabbare och mer tillgänglig planering på järnvägen. Lanseringen är ett första viktigt steg, men fler återstår att ta. Ambitionen är självklart att resenärer och godstransportörer ska påverkas så lite som möjligt längs vägen, säger Roberto Maiorana.

Det är idag trångt på våra spår, i synnerhet runt våra storstäder, där en ökande efterfrågan på såväl banarbeten som hållbara resor och transporter konkurrerar om att få plats på spåren.

– Det är en ekvation nuvarande system inte kan lösa, så den uppgradering vi nu gör är helt nödvändig för att vi tillsammans med järnvägsbranschen ska kunna leva upp till förväntningarna från resenärer och godstransportköpare, avslutar Roberto Maiorana. 

För ytterligare information och anmälan: Kontakta Trafikverkets presschef Bengt Olsson, 070-357 46 29

Nyckelord

Kontakter

För mer information:

Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, 070-357 46 29

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum