Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning i Umeå Konsthall, torsdag 21 november kl 14.00

Dela

Torsdag den 21 november klockan 14.00 hålls pressvisning i Umeå konsthall, Väven. Timglas NATALIE SUTINEN 23 november 2019 – 19 januari 2020 Umeå konsthall, Väven

©NatalieSutinen/Bildupphovsrätt2019
©NatalieSutinen/Bildupphovsrätt2019

Kan vi rädda jorden från en ekologisk katastrof om vi går tillbaka till ”det enkla livet” och väljer bort lyx? Frågan ställs i konstnären Natalie Sutinens utställning ”Timglas” som består av en filminstallation och en skulptur.

 ”Kvicksilver” som är Sutinens senaste film, utspelar sig på en 1800-tals gård i Småland. Där saknas 2000-talets komfort i form av rinnande vatten, toalett etc. ”Kvicksilver”, som är huvudverket i utställningen, skildrar en familj som lever i en motstridig känsla; Å ena sidan är det skönt med en evighet sommar där regnet aldrig faller och som aldrig tycks ta slut, å andra sidan växer en krypande oro för undergången sig allt större för varje dag. Det är en övergripande oklarhet som gräver sig djupare in i deras medvetande. Kan vi rädda jorden från en ekologisk katastrof om vi går tillbaka till ”det enkla livet” och väljer bort lyx?

 Filminstallationen handlar om att på allvar lära sig leva i antropocen, en föreslagen ny geologisk epok. Själva termen antropocen myntades av kemisten och nobelpristagaren Paul Crutzen och marinbiologen Eugene Stoermer år 2000. De menade att: ”jorden är på väg att lämna sin nuvarande geologiska epok, kallad holocen och att det är människans aktivitet som i stort lett till detta utträde ur holocen, det vill säga att mänskligheten blivit en geologisk kraft i egen rätt.” 

Natalie Sutinen föddes 1972, bor och arbetar i Stockholm. Hon tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2005. Sedan 2003 har Sutinen fått ett antal stipendier; bland annat Peggy och Gerhard Bonniers stipendium, flera arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och Cité International des Arts residens från Konstakademin. Sutinens verk har ställts ut internationellt på konsthallar, gallerier, museer och filmfestivaler inklusive Växjö konsthall, Mjellby konstmuseum, Niklas Belenius Gallery, Rostrum, Tegen 2 och RIFF i USA. 

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se
070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

©NatalieSutinen/Bildupphovsrätt2019
©NatalieSutinen/Bildupphovsrätt2019
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum