Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning i Umeå konsthall

Dela

Välkommen på pressvisning av Gunilla Sambergs utställning SomKropp - till Marie och Marlene. Torsdag 5 september klockan 10.00 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven.

© Gunilla Samberg/Bildupphovsrätt 2019
© Gunilla Samberg/Bildupphovsrätt 2019

SomKropp – till Marie och Marlene
Gunilla Samberg
7 september – 3 november 2019
Umeå konsthall, Väven


I Gunilla Sambergs utställning SomKropp – till Marie och Marlene, gestaltas flickors utsatthet kontra rätten till kropp och liv, fantasi och framtid. Utställningen består av verk i olika tekniker, installationer och objekt.

Sambergs utställning tar avstamp i balettflickan Marie Geneviève van Goethems livsöde från slutet av 1800-talet. Marie var dansös vid Parisoperan och konstnären Edgar Degas favoritmodell. Berättelsen knyter an till Metoo-rörelsens Nu får det vara nog och utställningen länkar samman det förflutna med nutid. Samberg vill med utställningen upprätta Maries heder, befria henne och hennes medsystrar från skam och häva tystnadskulturen för gott.

Gunilla Samberg är född 1945 i Umeå där hon också bor och arbetar. Med klimatet, demokratin och feminismen i fokus, jobbar hon med många olika uttryckssätt i sin konst. Performance och samskapande arbetsprocesser har blivit en återkommande metod.

Utställningen SomKropp – till Marie och Marlene visas i Umeå konsthall till och med den 3 november 2019.

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

© Gunilla Samberg/Bildupphovsrätt 2019
© Gunilla Samberg/Bildupphovsrätt 2019
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum