Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning Umeå konsthall

Dela

Varmt välkomna på pressvisning av utställningen: “I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night.” Sid 193, Frankenstein; or, the Modern Prometheus, Mary Shelley 1818

Bild: Mia Rogersdotter
Bild: Mia Rogersdotter

Konstnärsgruppen Verkligheten: Ida Hansson, Mattias Olofsson, Gerd Aurell, Mia Rogersdotter Olofsson, Sandra Wasara-Hammare, Simon Gran Danielsson, Fanny Carinasdotter och Helena Wikström.

Umeå konsthall
1 september – 7 oktober 2018

Den regniga sommaren 1816 samlas ett sällskap i en villa vid Génèvesjön för att skrämma varandra med spökhistorier. En i sällskapet är den då 18-åriga Mary Shelley, dotter till feministen Mary Wollstonecraft. Inspirerad av kvällen skriver hon skräckromanen ”Frankenstein - den moderne Prometheus” som utkommer två år senare. I boken konstruerar vetenskapsmannen Frankenstein ett monster som han ger liv, men när skapelsen inte blir som tänkt överger Frankenstein den. Monstret är inte från början ont men eftersom det lämnas ensamt och vilset i världen bestämmer det sig för att hämnas på sin skapare.

Förra våren (2017) satt vi, medlemmar i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten, på ett tåg mellan Värmland och Skåne och spånade på en ny utställning tillsammans. Var och en berättade om vad de arbetade med just då och som vanligt insåg vi att våra konstnärskap spretade åt olika håll, men också att flera av oss arbetade med något slags experimenterande. Under diskussionen om hur vi skulle kunna sammanfoga våra olika uttryckssätt i en utställning sa någon ”Frankenstein”.

Det visade sig att det, det kommande året (2018), skulle vara exakt 200 år sedan Mary Shelleys ikoniska skräckroman ”Frankenstein – eller den moderne Prometheus” gavs ut för första gången. Att samlas runt en bok kändes spännande och roligt. Under sommaren läste alla boken och under hösten möttes vi för att diskutera den och våra idéer. I samtalet insåg vi vilken mångbottnad bok det var och vilken mängd tolkningar den kunde leda vidare till. Vi besökte sedan varandras ateljéer och tog del av varandras process och arbetade var och en fram nya verk.

I januari 2018 var det vernissage på den första utställningen på Köttinspektionen i Uppsala, därefter följde en utställning på Galleri Box i Göteborg i april. Inför alla utställningar har vi omarbetat våra verk eller lagt till helt nya. Nu har vi nått fram till den avslutande utställningen på Konsthallen Väven i Umeå, en utställning som liksom sina föregångare hämtar sitt namn direkt från ett citat ur Mary Shelleys bok: ”I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night”. Monstrets löfte om att återvända blir det sista som dröjer sig kvar.

VERKLIGHETEN är ett konstnärsdrivet galleri som startades av konstnärer i Umeå 2001.Verkligheten men också en konstnärsgrupp. Eftersom vi har som princip att aldrig ställa ut oss själva på galleriet, så ansöker vi om att få ställa ut på andra platser eller arbetar med utbyten med andra konstnärsdrivna initiativ. Detta har fört oss till bland annat Japan, Lettland, Korea och Polen. Nu ställer vi för första gången ut i vår hemstad.

Datum för pressvisning: Torsdag 30 augusti
Tid: Kl.10:00
Plats: Umeå konsthall, Väven, plan 3

Kontaktperson för pressvisningen:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun kultur
070-3883474, anja.boman@umea.se

Nyckelord

Bilder

Bild: Mia Rogersdotter
Bild: Mia Rogersdotter
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum