Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning Umeå konsthall

Dela

Välkommen på pressvisning måndag den 27 maj klockan 14:00, i Umeå konsthall, plan 3, Väven. Pressvisningen avser utställningen Förlöst av Alexandra A. Ellis.

Foto: Alexandra A. Ellis
Foto: Alexandra A. Ellis

Förlöst

Alexandra A. Ellis

28 maj – 17 augusti 2019
Umeå konsthall, Väven 

Dokumentärfotografen Alexandra A. Ellis belyser i sin utställning värderingar, identitet och perspektiv kring barnafödande. Utställningen ”Förlöst” utforskar ”glidskiktet” mellan natur och kultur, kropp och civilisation, förnuft och instinkt.

Hur förhåller vi oss till vår tillblivelse i en civilisation som eftersträvar full kontroll? I en tillvaro där kroppen har förlorat sitt sammanhang, där vi byggt ett ramverk kring den som står i stark kontrast till dess grundläggande funktioner.

”Förlöst” bryter mot gängse skildringar om barnafödande och undersöker det som finns bortom och mellan det medicinska och upplevelsen av att bli förälder. Här åskådliggörs berättelser som inte lika lätt går att ta fasta på, som skulle kunna jämföras med en andlig, känslomässig och intuitiv erfarenhet som sker inom den som föder. ”Förlöst” undersöker kollisionen och diskrepansen mellan kultur och natur och fokuserar på den subjektiva relationen till den egna kroppen, att befinna sig mellan kontroll och att ge efter.

”Innan jag själv fött barn betraktade jag min kropp som ett verktyg som behövde putsas, tämjas och kontrolleras. Hela livet hade den anpassats till olika normer, regler och polerade ideal. På olika sätt hade jag fogat den efter samhället, gjort allt för att förekomma det som kunde drabba mig och min kropp; all smärta och brist på kontroll. Och plötsligt skulle jag föda barn. Jag ställdes inför en krock mellan kultur och natur där jag var tvungen att kapitulera.”
/ Alexandra A. Ellis


Samtliga bilder i ”Förlöst” är fotograferade i Västerbotten mellan åren 2014 – 2018. Utställningen visas i Umeå konsthall, plan 3 i Väven den 28 maj till den 17 augusti 2019. Se mer om utställningen och programmet som hör till på www.umea.se/konst.

Alexandra A. Ellis är dokumentärfotograf baserad i Umeå och har en examen i Bildjournalistik från Nordens fotoskola. Hennes arbete fokuserar på längre projekt som utforskar det dokumentära berättandet och ofta bottnar i det enkla och vardagliga, men som i ett större sammanhang berättar om att vara människa.

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Kulturförvaltningen

anja.boman@umea.se
070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Alexandra A. Ellis
Foto: Alexandra A. Ellis
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum