DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Inbjudan till riksdagsseminarium: Staten behöver ge en officiell ursäkt till dem som bott på institution

Dela

Vipeholmsanstalten och andra institutioner för personer med funktionsnedsättning är en del av Sveriges historia som många inte känner till. Nu arrangerar DHR och FUB tillsammans med Liberalerna ett digitalt riksdagsseminarium, där vi lyfter historiska fakta och förklarar varför staten behöver ge alla de människor som placerades på dessa institutioner en offentlig ursäkt.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR
Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR

Radiodokumentären om Vipeholmsanstalten som sändes i höstas är en historia om övergrepp, våld, medicinska experiment och misskötsel som vi har svårt att förknippa med Sverige, men som har återverkningar långt in i nutid. De människor som satt intagna där och på andra institutioner behöver få upprättelse, erkännande och bli lyssnade på, men lika viktigt är att förhindra att det som skedde då händer igen.

Program

Bengt Eliasson och Lina Nordquist från Liberalerna inleder.

Diana Chafik, vice ordförande i Handikapphistoriska föreningen, berättar om vikten om historiska perspektiv och kunskap om institutionerna och gör några nedslag från 1900-1970.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, reflekterar över institutionsboende utifrån personliga erfarenheter under 1970-talet.

Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR, berättar om sina upplevelser av institutioner på 1990-talet och den personliga assistansen.

Judith Timoney, ombudsman på FUB, talar om boenden i nutid och de problem som fortfarande finns.

Frågestund och avslutning

Tid: onsdag den 10 mars kl 13.00 - 13.55.

Plats: Seminariet genomförs via Zoom.

Det kommer att textas, spelas in och läggas ut på nätet.

Anmäl dig via länken här

Varmt välkommen!

Åsa Strahlemo                       Judith Timoney               Bengt Eliasson och Lina Nordquist

DHR                                         FUB                                   Liberalerna      

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR
Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR
Ladda ned bild

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

”När drömmarna om det framtida Sverige formuleras saknar vi funktionshinderfrågorna”6.7.2021 12:52:34 CEST | Pressmeddelande

Regeringskrisen och kriminaliteten har efter den senaste tidens händelser stått i centrum i de partiledartal som hittills har hållits under Almedalsveckan. ”Vissa frågor kan hamna i skuggan i akuta kristider, men när drömmarna om det framtida Sverige nu ska formuleras förväntar vi oss att politikerna också lyfter fram funktionshinderperspektivet som ju genomsyrar alla samhällsfrågor”, kommenterar Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum