Europaparlamentet

Inbjudan till seminarium: vinnaren av prestigefyllt EU-filmpris tillkännages

Dela

Vinnaren av årets LUX-publikpris tillkännages på onsdag 9 juni kl. 12.00. Inför prisutdelningen bjuder Europaparlamentet in till ett webbseminarium om yttrandefrihet och framtiden för europeisk film, med företrädare för de tre finalistfilmerna, "En runda till", "Collective" och "Corpus Christi".

Vid en prisceremoni i Strasbourg på onsdag 9 juni kl.12.00 tillkännager Europaparlamentets talman David Sasssoli vinnaren av årets LUX-publikpris, Europaparlamentets och European Film Academys filmpris.

En av finalistfilmerna är "En runda till" med Mads Mikkelsen i en av huvudrollerna. Filmen är en svensk-dansk-nederländsk samproduktion och är regisserad av Thomas Vinterberg. Dokumentärfilmen "Collective" från Rumänien och dramafilmen "Corpus Christi" från Polen är de två andra filmerna som har chans att kamma hem LUX-publikpriset.

Webbseminarium 8 juni

Inför prisutdelningen, anordnar Europaparlamentet på tisdag 8 juni kl. 16.00—17.45 ett webbseminarium om yttrandefrihet i Europa och den svåra situation som den europeiska film- och biografindustrin står inför på grund av covid-19-pandemin. 

Program på engelska:

16.00— 16.45: “Protecting the right of freedom of expression and freedom of press

  • Chairman of the European Film Academy, Mike Downey (IE)
  • Lead actor of CORPUS CHRISTI, Bartosz Bielenia (PL)
  • Protagonist journalist of COLLECTIVE, Catalin Tolontan (RO) or Mihai Grecea (RO).

17.00— 17.45: “Keeping European Cinema creative and free after COVID-19” 

  • Chair of the Committee on Culture, Sabine Verheyen (EPP, DE)
  • Producer of ANOTHER ROUND, Sisse Graum Jørgensen (DK)
  • Lead actor of CORPUS CHRISTI, Bartosz Bielenia (PL)
  • Director of COLLECTIVE, Alexander Nanau (RO).

Anmälan sker till epstockholm@ep.europa.eu senast tisdag 8 juni kl. 11.00. Vi återkommer med en länk till samtalen.

Bakgrund: 

LUX-publikpriset för europeisk film är ett nyinstiftat pris där allmänheten, tillsammans med Europaparlamentariker, är med och utser vinnaren. Syftet är att stärka banden mellan politiker och medborgare genom att bjuda in den europeiska filmpubliken att rösta på sin favorit. 

LUX-priset instiftades 2007 av Europaparlamentet som en symbol för parlamentets engagemang för den europeiska kulturen. I år har priset reformerats till LUX-publikpriset för europeisk film och delas ut av Europaparlamentet och European Film Academy (EFA) i partnerskap med Europeiska kommissionen och Europa Cinemas. 

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum