Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: oacceptabel hamnstrejk

Dela

– Det är ett systemfel att Hamnarbetarförbundet kan använda konfliktvapnet. Industriarbetsgivarna är starkt kritiska till deras agerande och konflikten kommer framför allt att leda till stora ekonomiska förluster för svensk basindustri, som är beroende av fungerande godshamnar.

Det säger Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten med anledning av det senaste strejkvarslet från Hamnarbetarförbundet tidigare i dag.

Det var på fredagen som Hamnarbetarförbundet meddelade att det varslat om total arbetsnedläggelse mellan klockan 12.00 och 24.00 tisdagen den 24:e januari. Punktstrejken väntas drabba företaget APM Terminals i Göteborg hårt.

– Faktum är att Hamnarbetarförbundet erbjudits ett hängavtal av arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, men har valt att tacka nej till detta, säger Per Hidesten.

Hidesten anser att Hamnarbetarförbundet varsel är oacceptabelt och visar på systemfel i svenska konfliktreglerna. 

– Hamnkonflikten innebär att våra medlemsföretag riskerar att inte få utskeppat sitt gods i tid och sina transportflöden kraftigt störda och konflikten skulle hota deras affärer utanför Europa, säger Per Hidesten.

Omkring 50 procent av all containertrafik går via APM Terminals. Hamnen har förlorat marknadsandelar främst på grund av tidigare arbetskonflikter under första hälften av 2016 och har därför varit tvungna att inleda MBL-förhandlingar.

Den nu pågående arbetskonflikten kan leda till ytterligare förlorade marknadsandelar under 2017.

Nyckelord

Kontakter

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder nära 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda. Svensk basindustri är en stark motor för svensk ekonomi och står för en nettoexport på 135 miljarder kronor och cirka 260 miljarder kronor i sammanlagt exportvärde.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Kerstin Hallsten ny chefekonom för Industriarbetsgivarna18.6.2018 12:31Pressmeddelande

Kerstin Hallsten är idag senior rådgivare vid avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken. Hon har en doktorsexamen inom nationalekonomi samt en lång och bred erfarenhet av policyarbete med ett flertal publikationer. Bland Kerstins tidigare uppdrag märks tjänsten som chefsekonom och avdelningschef på Konjunkturinstitutet samt chef för Ekonomiska avdelningen på Finansdepartementet. Hon hade som biträdande avdelningschef på penningpolitiska avdelningen också under lång tid ansvar för att ta fram det penningpolitiska beslutsunderlaget på Riksbanken. Kerstin Hallsten tillträder sin tjänst hos Industriarbetsgivarna den 10 september och kommer också att företräda Skogsindustrierna. – De svenska basindustrierna skogen, stålet och gruvorna kan inte flytta utan är helt beroende av möjligheten att öka sin internationella konkurrenskraft för att även framgent vara världsledande. Även byggnadsämnes- och svetsmekanisk industri är beroende av svenska exportframgångar. En viktig faktor för de

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum