Region Örebro län

Influensasäsongen närmar sig- extra viktigt att vaccinera sig i år

Dela

Årets influensavaccination närmar sig och det börjar bli dags att boka tid för vaccination mot influensa. I år startar vaccination mot influensa för riskgrupper den 9 november. Personal i vård- och omsorg kan vaccinera sig från och med den 22 november och allmänheten från den 6 december.

- Förra vintern uteblev influensasäsongen i Sverige. Råden under pandemin har även bidragit till en låg spridning av andra virusinfektioner och vi har sannolikt en lägre immunitet mot influensa i befolkningen. Därför är det extra viktigt att personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal vaccinerar sig för att skydda de som riskerar svår sjukdom på grund av influensasjukdom, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Vaccinering inför varje säsong

Influensa orsakas av influensavirus. Smittsamheten är hög och vissa grupper riskerar att bli svårt sjuka. Bästa sättet att skydda sig mot influensa är genom vaccination.

- För att ha ett skydd mot influensa måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Inget vaccin skyddar till 100 procent, men de som insjuknar trots vaccinering kan få lindrigare symtom och färre komplikationer, förklarar Gunlög Rasmussen.

Vaccin mot pneumokocksjukdom

När du vaccinerar dig mot influensa kan du också bli erbjuden att ta vaccin mot pneumokocker.

- Vi rekommenderar vaccin mot pneumokocker till alla som är 65 år eller äldre eller har vissa kroniska sjukdomar. Pneumokocker är en typ av bakte­rier som kan orsaka till exempel lunginflammation, berättar Gunlög Rasmussen. Vaccination är gratis om du är över 70 år eller har vissa kroniska sjuk­domar. Övriga betalar 250 kronor.

Mer fakta om vaccination

Vaccination mot influensa rekommenderas för följande grupper:

1.Riskgrupper för influensa:

 • Du är över 65 år.
 • Du är gravid efter vecka 16.
 • Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
 • Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
 • Du har en hjärtsjukdom.
 • Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
 • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
 • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
 • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
 • Du är mycket kraftigt överviktig.
 • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
 • Du har flerfunktionshinder.

2.Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar

3.Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Boka tid

Du kommer att kunna vaccinera dig mot influensa på några av länets vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. Innan du kommer ska du boka en tid.

Du kommer att kunna boka tid via webbplatsen 1177.se eller via ett centralt telefonnummer: 019-602 80 00.Du kommer inte att kunna ringa direkt till din vårdcentral eller till 1177 för att boka en tid.

Tidsbokningen på webbplatsen 1177.se startar den 30 oktober och telefonbokningen den 31 oktober. I år behövs ingen särskild inloggning eller e-legitimation för att boka tid via 1177.se.

Kostnad för vaccination

 • Influensa: Personer 65 år och äldre och övriga riskgrupper för influensa vaccinerar sig gratis. Övriga personer betalar 180 kronor.
 • Pneumokocker: Personer 70 år och äldre samt övriga riskgrupper för pneumokocksjukdom vaccinerar sig gratis. Övriga personer betalar 250 kronor.

Kontaktperson:

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Telefon: 019-6023581

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum