Universitetssjukhuset Örebro

Influensavacciners skyddande effekt även vid covid-19

Dela

Likheter och skillnader mellan covid-19 och influensa presenterades nyligen i tidningen Journal of the American College of Cardiology (JACC). ”Vi såg olika skyddande effekter av influensavacciner och att vi kan dra viktiga lärdomar som är tillämpbara på covid-19”, säger forskaren Ole Fröbert vid Universitetssjukhuset Örebro.

Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Coronavirus, foto: Region Örebro län.

Artikeln handlar om de hjärt- och kärlkomplikationer som kan uppstå vid covid-19 och likheter med  influensainfektion. Alla forskare som har medverkat i artikeln håller på med forskning som handlar om influensavaccin vid hjärt- och kärlsjukdom.

– Vår poäng i artikeln är att både influensa och covid-19 är förknippat med hjärt- och kärlkomplikationer. Jag och mina medförfattare till artikeln har byggt upp stora nätverk där vi har testat effekten av influensavaccin hos patienter med hjärtsjukdom. Våra nätverk skulle kunna användas för att testa ett vaccin för covid-19, säger Ole Fröbert, överläkare och professor på hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Luftvägsinfektion är riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom

Det är känt sedan tidigare att virusorsakade luftvägsinfektioner är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Även underliggande sådan sjukdom är associerat med en ökad risk för komplikationer efter virusinfektioner i luftvägarna. Det kan även leda till en ökad sjuklighet och dödlighet.

– Globalt observeras dessa fenomen med säsongsinfluensan och nu med  den pågående coronapandemin. Personer med hjärt- och kärlsjukdom representerar en viktig målgrupp för vacciner mot andningsvirus. I studien går vi igenom den litteratur som finns om vilket potentiellt hjärtskydd som influensavaccin har, säger Ole Fröbert.

Enligt honom bör alla vaccinera sig mot influensa inför kommande säsong.

– Influensa kan bli en extra utmaning med covid-19. Det finns patienter som har haft båda samtidigt. Om en patient behöver sjukhusvård för influensa eller covid-19 ökar risken för hjärtinfarkt och hjärtkomplikationer, avslutar Ole Fröbert.

Vid frågor kontakta
Ole Fröbert
Professor, överläkare
Hjärt-lung-fysiologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: ole.frobert@regionorebrolan.se
Telefon: 073 – 089 54 13

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Ladda ned bild
Ole Fröbert, foto engedalfotografi.dk
Ole Fröbert, foto engedalfotografi.dk
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Minskade ångest- och depressionssymtom ett år efter knäoperation18.9.2020 09:10:00 CESTPressmeddelande

Patienter som genomgått en knäoperation påverkas positivt även i sitt psykiska mående. Det är resultatet av Aamir Mahdis forskning på ortopediska kliniken. ”Vi såg att ångest- och depressionssymtom hade minskat hos de här patienterna ett år efter operation. Det skulle kunna spegla minskning av smärta och förbättring av funktionen”, säger överläkaren Aamir Mahdi på Universitetssjukhuset Örebro.

Nya metoder i kampen mot livmoderhalscancer15.9.2020 08:30:00 CESTPressmeddelande

I Sverige vaccineras flickor mot vissa typer av HPV (humant papillomvirus). Kvinnor över 23 år erbjuds undersökning, så kallad screening, för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer (cervixcancer). ”Genom forskningen hoppas vi kunna bidra till den samlade kunskapen för att få till bättre laborativa metoder som kan hjälpa till vid förbyggande och behandling av livmoderhalscancer”, säger forskaren Malin Kaliff på Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum