Vänsterpartiet Malmö

Inför fria arbetsskor i kvinnodominerade yrken!

Dela

Bra arbetsskor borde vara en självklarhet för alla som utför arbete i ständig rörelse på olika underlag. Så är det dock inte för vård och omsorgspersonal trots att ergonomiska och väderanpassade skor är viktiga för att förebygga skador. Vänsterpartiet föreslår därför att förvaltningen får i uppdrag att utreda hur fria arbetsskor kan införas.

- Det är en självklarhet att vård och omsorgspersonal i Malmö skall ha bekväma, ergonomiska skor i arbetet! De är ju på språng hela tiden och naturligtvis känner de av detta i fötterna efter en lång arbetsdag eller natt. Det är hög tid att undersöka hur införandet av arbetsskor skulle se ut. Vi vet ju hur hårt pressad personalen varit under pandemiperioderna och det känns verkligen som att det minsta vi kan göra för att underlätta det stressiga arbetet vore att minska trötthet och smärta i fötterna och hela kroppen, säger Birgitta Ehlin (V), ledamot i Hälsa- vård och omsorgsnämnden som idag lämnar in ett nämndsinitiativ om saken. 

Bra arbetsskor är en stor utgift och väljs därför ofta bort. I flera kommuner har fria arbetsskor för personalen inom vård och omsorg införts. Vänsterpartiet menar att så också bör ske i Malmö stad. Vi anser att förvaltningen i dialog med fackförbund undersöker hur detta kan genomföras. Till exempel fackförbundet Kommunal kräver fria arbetsskor för sina medlemmar på flera håll i landet.

- Bra arbetskläder och bra arbetsskor borde vara en självklarhet, men i kvinnodominerade yrken i kommunen är det inte så. Detta är det dags att ändra på, det är en jämställdhetsfråga! Fria arbetskläder och arbetsskor är en del i att förbättra arbetsförhållandena inom äldreomsorgen, LSS, barnomsorgen, skola och städ. Men det är också ett sätt att höja statusen för yrkena och att höja kvalitén inom kommunens verksamheter, säger Anders Andersson (V) kommunalråd som ställde en fråga om saken på det senaste kommunfullmäktigemötet. 

Vänsterpartiet lämnar idag in nämndsinitiativ om att utreda införandet av arbetsskor i följande nämnder: 

  • Funktionsstödsnämnden
  • Förskolenämnden
  • Grundskolenämnden

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum