Håll Sverige Rent

Inför Nordiska kusträddardagen 6 maj: Tre av fyra kustbor anser att skräp i havet är ett mycket stort problem

Dela

Nedskräpningen av havet är ett mycket stort problem, anser tre av fyra som bor längs väst- och sydkusten. Nu arrangerar Håll Sverige Rent och dess systerorganisationer för första gången en Nordisk kusträddardag lördagen den 6 maj.

En ny Sifoundersökning på uppdrag av Håll Sverige Rent visar att tre av fyra, 75 procent, som bor i kustkommuner längs väst- och sydkusten upplever att skräpet i havet är ett mycket stort problem.

– Den växande miljökatastrofen med plastskräp i havet är något som många svenskar upplever som ett enormt problem. Vi hoppas nu att så många som möjligt vill vara med och plocka skräp på stränderna på lördag, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lördagen den 6 maj arrangeras för första gången Nordiska kusträddardagen, av Håll Sverige Rent tillsammans med stiftelsens systerorganisationer i de andra nordiska länderna. Den gemensamma aktionen har som mål att locka många deltagare att plocka skräp och sprida budskapet att vi måste sluta skräpa ner.

– Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och vi är förenade av det. Med gemensamma krafter kan vi rädda havet från skräpet. Det mesta av skräpet kommer från land och mycket är förpackningar, säger Johanna Ragnartz.

Allra vanligaste skräpet består av oidentifierbara plastbitar och rep, visar Håll Sverige Rents skräpmätningar på stränder. Men många av de föremål som hittas på stränderna är konsumentrelaterat skräp. Högt upp på tio i topp-listan kommer både plastpåsar och snabbmatsförpackningar. Plastskräp dominerar stort i Håll Sverige Rents skräpmätningar. Hela 82 procent av det totala antalet skräpföremål på stränder med få besökare utgörs av plast och polystyren.

På Nordiska kusträddardagen kommer Håll Sverige Rent att medverka i Strömstad, men på många platser runt om i Sverige kommer det samtidigt att arrangeras liknande aktiviteter.

Läs mer här: http://www.hsr.se/radda-haven-med-oss/nordiska-kustraddardagen-6-maj.

De övriga organisationerna som är med och ordnar Nordiska kusträddardagen är:
Hold Norge Rent
Hold Danmark Rent
Håll Skärgården Ren (Finland)
Landvernd (Island)
Ringrás (Färöarna)

Fakta om skräpmätningarna på stränder:

Håll Sverige Rent mäter skräp på tio stränder från Göteborg till Haparanda (Kattegatt, Öresund och Östersjön), på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Mätningarna görs tre gånger per år: vår, sommar och höst. I den redovisade topplistan är dock enbart skräp från sex av dessa stränder medräknat. De utvalda stränderna är de där det mesta av skräpet bedöms komma från havet. Övriga stränder har många besökare och där härstammar skräpet oftast från dessa, vilket gör att dessa mätningar berättar mer om nedskräpning på land, och hur mycket skräp på stranden som kan bli potentiellt skräp i havet.

Fakta om Sifoundersökningen:
Sifo, Marint skräp på syd- och västkusten, webbundersökning med 1000 personer boende i kustkommuner längs syd- och västkusten (Strömstad till Simrishamn), 16 år eller äldre. Frågan som ställdes var: I vilken grad upplever du att skräp i havet är ett problem? 75 procent av den tillfrågade befolkningen svarade fyra eller fem på en femgradig skala.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum