Film i Väst

Inför Oscarsgalan: Goda chanser för Film i Västs samproduktioner på Oscarsgalan

Dela

- Aldrig tidigare har Film i Västs samproduktioner nominerats till tre Oscar. Två av fem filmer är i kategorin Best Foreign Language Film är våra samproduktioner. Det är klart att jag har stora förhoppningar inför söndagens Oscarsgala, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Kristina Börjeson, produktionsehef på Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionsehef på Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

När årets Oscarsgala avgörs natten till måndag den 26 april har Film i Västs samproduktioner tre nomineringar: Danske regissören Thomas Vinterberg själv är nominerad till Best Director för sin film En runda till och filmen är nominerad i kategorin Best Foreigh Language Film. Dessutom är The Man Who Sold His Skin av den tunisiska regissören Kaouther Ben Hania nominerad till Best Foreign Language Film.

Båda filmerna har samproducerats med Film i Väst och har starka kopplingar till Västra Götaland. En runda till är inspelad i Trollhättan och Vänersborg och The Man Who Sold His Skin har använt regional personal under inspelningen, bland andra Anders Billing Vive, ljud och ljudläggning, Fredrik Fridlund, bomoperatör, och Gabrielle Delle, DIT.

En runda till är den fjärde filmen av Thomas Vinterberg som Film i Väst samproducerar. Hela tiden med danska Zentropa som producent. Även Jakten nominerades till Best Foreign Language Film år 2013. Se faktaruta nedan.

Det är andra gången som Tunisien nominerar en film av Kaouther Ben Hania till en Oscar. Förra gången var det också en samproduktion med Film i Väst och svenska Laika Film & Television, Skönheten och odjuren, som nominerades i Un Certain Regard i Cannes 2018.Kaouther Ben Hania är den första muslimska kvinnan som blivit Oscarsnominerad i kategorin bästa internationella film med sin The Man Who Sold His Skin.

Sedan år 2000 har Film i Västs samproduktioner nominerats till 15 Oscar, men bara vunnit en: Susanne Bier som vann Best Foreign Language Film för sin film Hämnden år 2011. Nio nomineringar gäller Bästa internationella film, bland dem Ruben Östlunds The Square, Hannes Holms En man som heter Ove och Nikolaj Arcels A Royal Affair. Se faktaruta nedan.

KONTAKTUPPGIFTER:

  • Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst, 0765-01 20 66
  • Lizette Jonjic, producent Zentropa Sweden, 0709-17 00 10
  • Andreas Rocksén, producent Laika Film & Television, 0703-01 12 05

FAKTA:

Oscarsnomineringar för Film i Västs samproduktioner

2021 Thomas Vinterberg nominerad Best Director för Druk/En runda till
2021 En runda till/Druk nominerad Best Foreign Language Film

2021 Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin nominerad Best Foreign Language Film

2019 Glenn Close nominerad Lead Actress för sin roll i Björn Runges The Wife
2019 Göran Lundström och Pamela Goldammer nominerade för Best Makeup and Hair i Ali Abbasis film Gräns

2018 Ruben Östlunds The Square nominerad till Best Foreign Language Film

2017 Hannes Holms En man som heter Ove nominerad till Best Foreign Language Film
2017 Hannes Holms En man som heter Ove nominerad till Best Makeup and Hairstyling (Eva von Bahr och Love Larsson)

2016 Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann nominerad till Best Makeup & Hairstyling (Eva von Bahr och Love Larsson)

2013 Thomas Vinterbergs Jakten nominerad till Best Foreign Language Film

2012 Joachim Rønning & Espen Sandbergs Kon-Tiki nominerad till Best Foreign Language Film
2012 Nikolaj Arcels A Royal Affair nominerad till Best Foreign Language Film

VINNARE 2011: Susanne Biers Hämnden Best Foreign Language Film

2001 Lars von Triers Dancer in the Dark nominerad till Best Music, Original Song, Björk

2000 Colin Nutley Under solen nominerad till Best Foreign Language Film

FILM I VÄST OCH THOMAS VINTERBERG

  • En runda till (2020) är den fjärde filmen som Thomas Vinterberg och Film i Väst gör tillsammans. Inspelad i Trollhättan och Vänersborg.
  • Kollektivet (2016), inspelad i Trollhättan. Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin (Trine Dyrholm), nominerad till en Guldbjörn. Danmarks Oscarsbidrag. En vinst och två nomineringar European Film Awards.
  • Jakten (2012). Oscarsnominerad, Bästa icke engelskspråkiga film. Nominerad Guldpalm i Cannes, Bästa manliga skådespelare (Mads Mikkelsen). Vinnare British Independent Film Awards. En vinst och tre nomineringar European Film Awards.
  • It’s All About Love (2003), inspelad i Trollhättan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kristina Börjeson, produktionsehef på Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionsehef på Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Ladda ned bild
Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs En runda till. Bild: Henrik Ohsten
Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs En runda till. Bild: Henrik Ohsten
Ladda ned bild
The Man Who Sold His Skin
The Man Who Sold His Skin
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Michel Francos film Sundown slåss om ett Guldlejon i Venedig28.7.2021 10:38:12 CEST | Pressmeddelande

Den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig. Därmed slåss den om ett av filmvärldens finaste priser, ett Guldlejon. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

Stjärntrio i rollerna till filmatiseringen av Bränn alla mina brev28.6.2021 10:00:14 CEST | Pressmeddelande

Den unga trion i rollerna som Karin Stolpe, Sven Stolpe och Olof Lagercrantz kommer att gestaltas av Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh. Regissör är internationellt erkända och prisbelönade Björn Runge, filmen är baserad på Alex Schulmans kritikerrosade och bästsäljande bok med samma namn, manus är skrivet av Veronica Zacco. Filmen kommer att spelas in under hösten 2021 i Västra Götaland och på Sigtunastiftelsen i Stockholm.

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival20.5.2021 19:16:18 CEST | Pressmeddelande

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum