Svenska Judoförbundet

Inför tävlingen: ”Varje resultat kan bli avgörande för en OS-biljett”

Dela

Med en guldmedalj och en femteplacering i ryggen från den gångna helgen är det åter dags för det svenska judolandslaget att tävla om nya medaljer och OS-kvalpoäng. Redan till påskhelgen, den 1-3 april avgörs Grand Slam i Antalya där Sverige ställer upp med fyra tävlande: Tommy Macias (-73 kg), Robin Pacek (-81 kg), Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Marcus Nyman (i blått) tog guld på Grand Slam i Tbilisi förra helgen. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman (i blått) tog guld på Grand Slam i Tbilisi förra helgen. Foto: Marina Mayorova.

-       Stärkta av förra veckans framgångar hoppas vi på fler framskjutna placeringar i Antalya. Att kapaciteten finns där hos de aktiva är det ingen tvekan om utan nu gäller det att få ut den på tävlingsmattan. OS-kvalet går mot sitt slut och nu är varje tävling viktig och varje resultat kan bli avgörande för en OS-biljett, säger landslagschef Robert Eriksson.

Marcus Nymans seger i -90-kilosklassen den gångna helgen innebar att han klättrade från 18:e till 16:e plats på OS-kvallistan. Vinsten gav honom en starkare position i jakten på en biljett till hans tredje OS. För Nyman handlar det om att fortsatt stärka sin position och toppa formen inför OS.

För Joakim Dvärby, -100 kg, innebar femteplatsen på förra helgens tävling att även han klättrade en placering och nu innehar den andra kontinentala kvotplatsen av tre. Det är fortfarande en osäker position och det finns flera européer som jagar strax bakom. För Dvärby, som siktar mot sitt första OS, är det fortsatt viktigt att få bra placeringar och därmed fler kvalpoäng för att kunna utöka avståndet till konkurrenterna.

Robin Pacek, -81 kg, ligger inför helgens tävling på den sista direktkvalplatsen till OS. Efter en tid med motgångar arbetar han vidare med att hitta formen. För Pacek handlar det i de återstående tävlingarna om att få framskjutna placeringar för att säkra biljetten till hans andra OS.

För Tommy Macias, -73 kg, som redan är klar för sitt första OS, ligger fokus på att få till en bra judo och hitta rätt känsla på mattan inför spelen i Tokyo.

Svenskarnas tävlingsdagar

Fredag 2 april: Tommy Macias (-73 kg) och Robin Pacek (-81 kg).
Lördag 3 april: Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Tävlingen går att följa live på https://live.ijf.org/.

Återstående tävlingar

16-18 april, EM, Lissabon
5-7 maj, Grand Slam, Kazan
6-13 juni, VM, Budapest

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Nyman (i blått) tog guld på Grand Slam i Tbilisi förra helgen. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman (i blått) tog guld på Grand Slam i Tbilisi förra helgen. Foto: Marina Mayorova.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Robin Pacek utslagen ur OS i jämn match mot världsettan27.7.2021 07:17:46 CEST | Pressmeddelande

Efter två vinster i de inledande matcherna på OS ställdes Robin Pacek i åttondelsfinalen mot världsettan och regerande världsmästaren Matthias Casse från Belgien. Det blev en jämn match där både Pacek och Casse tog poäng i ordinarie tid och matchen fick avgöras i golden score. Även där var det mycket jämt men till slut lyckades Casse få in ett kast på en trött Robin Pacek. En bra insats av Robin Pacek, men som tyvärr inte räckte hela vägen och Pacek är utslagen ur OS.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum