BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Inför Valborg: Så kan du prata med barn om alkohol

Dela

När våren kommer blir det lättare att umgås utomhus. Inför Valborg kan både barn och vuxna känna oro och fundera på hur det ska bli, eftersom en del unga gör alkoholdebut då. Här lyfter Bris några tips till vuxna om hur man kan prata med barn i sin närhet.

– Barns liv pågår samtidigt som samhällskrisen. Trots pandemi och restriktioner samlas människor både ute och inne för att umgås tillsammans med andra. Att ha samtal i vardagen och att vara nyfiken och närvarande i det som sker i barns liv är minst lika viktigt nu som innan pandemin, säger Niclas Klang, kurator på Bris.

Nu nalkas Valborg, en tid då ungdomar brukar träffas och där alkohol ofta står i centrum. Det kan kännas både kul, pirrigt, läskigt och jobbigt. När unga kontaktar Bris inför Valborg handlar det ofta om oro för vad som kan hända om de dricker alkohol. En del vill passa in och är rädda för att hamna utanför om de väljer att inte dricka medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna säga nej och låta bli. Det kan också handla om oro för att prata med sina föräldrar om alkohol, och om rädsla för att föräldrar ska bli arga och straffa barnet om de får veta att en har druckit.

– Barn uppskattar att du som vuxen bryr dig, att du frågar och säger vad du tycker. Men lika viktigt som det är att vara tydlig med din oro är det att visa att du också kommer finnas där om något händer och att inte skuldbelägga barnet om det blir fel eller något har hänt som barnet tycker är jobbigt, säger Niclas Klang. 

Alkoholdebuten kan innebära sociala situationer som kan vara svåra för en tonåring att navigera kring. Funderingar som kan finnas är att man har druckit för mycket och att det känns obehagligt, att man gjort något man ångrar, hamnat i konflikt med kompisar eller i värsta fall utsatts för övergrepp. Då behöver barnet en trygg vuxen att kunna prata med för att få stöd och hjälp.

Bris tips till dig som är vuxen

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. 
  2. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Ta ställning – förse inte barn i din närhet med alkohol och förklara varför.
  4. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till och ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  5. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att barnet alltid ska komma hem även om barnet druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  6. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol under Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet vardagar kl. 9-12 på telefonnummer 0771-50 50 50. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Var tolfte barn i Sverige har föräldrar med skulder hos Kronofogden22.6.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nästan 177 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, men det finns stora skillnader mellan olika kommuner. I Lomma är det färre än ett av sextio barn, i Ljusnarsberg ett av fyra. – Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Bris välkomnar åtgärdspaket och vill att insatser som rör barn prioriteras21.6.2021 13:35:19 CEST | Pressmeddelande

Givet att mäns våld mot kvinnor ofta även innebär våld mot barn välkomnar Bris regeringens presenterade åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Vi ser det som positivt att en rad av åtgärdspunkterna har ett tydligt barnrättsfokus och många viktiga delar rörande ett förebyggande arbete. För att det tilltänkta syftet ska uppfyllas och åtgärdsprogrammet ska få en riktig effekt måste det dock tillåtas kosta. Bris vill därför se att åtgärderna och insatserna prioriteras i den kommande höstbudgeten.

Bris stöttar dygnet runt – hela sommaren17.6.2021 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Förra årets sommar liknade inget annat i Bris historia. Då fördubblades samtalen från barn som var nedstämda och oron inför hur pandemin skulle påverka tillvaron var stor. Under våren har trycket varit högt dygnet runt hos Bris. Nu lättas en del restriktioner efter en lång och påfrestande tid – men för många barn som befinner sig i utsatta situationer är sommaren fortfarande en utmanande period under året.

Bris kongress antar ny långsiktig plan: För alla barn, alltid29.5.2021 15:40:01 CEST | Pressmeddelande

Bris fyller 50 år och fortsätter att skapa engagemang. Under året som gått har Bris haft fler stödjande samtal med barn än någonsin, organisationen har fortsatt att ökat sitt medlemsantal samt ökat sina intäkter. Idag samlades Bris för kongress för att blicka framåt. Kongressen antog en ny långsiktig plan för organisationen, och tog bland annat beslut om att Bris ska arbeta aktivt för sänkt rösträttsålder.

Förslag om ny utlänningslag urholkar barnets mänskliga rättigheter6.5.2021 14:09:43 CEST | Pressmeddelande

Bris är kritisk till regeringens förslag till ny utlänningslag som ska ersätta den så kallade tillfälliga lagen, som upphör att gälla i juli. Det som framhålls som en förbättring är egentligen en försämring mot hur det tidigare varit, inte minst för barn. Samtidigt har nu M, KD, L och SD meddelat att de lägger fram ett eget förslag till riksdagen som innebär ytterligare åtstramningar i en redan begränsad ny utlänningslag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum