Införandet av Plan S förskjuts ett år
Plan S har nu genomgått en konsultation och de över 600 synpunkter som kom in har analyserats. Den reviderade implementeringsguiden innehåller flera förändringar, en av dem är att tidsplanen förskjuts ett år.
Formas och Coalition S har lyssnat på de synpunkter som inkommit under konsultationen. Tidsplanen för när kraven på öppen tillgång införs förskjuts därför ett år. Krav på omedelbar öppen tillgång kommer att omfatta forskningsprojekt som får medel i utlysningar som öppnar efter 1 januari 2021. De första publiceringarna som omfattas av de nya kraven kommer först runt 2024.
–Plan S är ett initiativ som syftar till en omfattande förändring av hela publiceringslandskapet. Att kraven på omedelbar öppen tillgång förskjuts ett år underlättar denna omställning och ger alla berörda bättre möjligheter att förbereda sig, säger John Tumpane avdelningschef på Formas.
Även Plan S principer har uppdaterats. Där framhålls nu att finansiärernas kommer att anpassa sina riktlinjer för bedömning av forskningsansökningar till vad som följer av San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA). Det som ska avgöra är kvaliteten på vad som har publicerats, inte var det har publicerats.
På Coalition S webbplats kan man läsa mer om den reviderade implementeringsguiden.
Vad är Plan S?
Plan S är ett initiativ för omedelbar öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Vi befinner oss nu i en övergång till öppen vetenskap. Formas ser många fördelar med detta. Artiklar som publiceras öppet tillgängligt får till exempel större spridning och citeras oftare.
I dagsläget ligger många vetenskapliga artiklar bakom dyra betalväggar. Företag, beslutsfattare i kommuner och myndigheter, skolor och allmänheten är många gånger utestängda från att omedelbart ta del av den kunskap det allmänna har finansierat. Samtidigt ökar kostnaderna för vetenskapliga prenumerationer i en takt som gör det svårt även för universiteten att ta del av artiklar, något som blivit högst påtagligt i och med Bibsamkonsortiets uppsagda avtal med Elsevier.
–För att nå målen i Agenda 2030 måste vi bygga mer kunskap genom forskning och innovation. Det är också oerhört viktigt att hela samhället omedelbart får ta del av de senaste forskningsresultaten, då vi måste agera utifrån den bästa kunskapen, konstaterar Formas generaldirektör Ingrid Pettersson.
Kontaktpersoner
John Tumpane, chef avdelningen för miljö, Formas.
Tel: +46 (0)8-775 40 15, e-post: john.tumpane@formas.se
Relaterade länkar
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seOm
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Första satsningen på blå innovationer2.12.2021 13:28:31 CET | Pressmeddelande
Vi behöver använda våra hav och vårt vatten mer hållbart och nya lösningar behövs för att skapa ett långsiktigt brukande. Blå innovation är den första utlysningen inom Formas nationella forskningsprogram för hav och vatten.
Från covid till Kambodja – stor spridning bland projekten i årets öppna utlysning26.11.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Även i år är intresset stort för Formas årliga öppna utlysning. Formas forskarråd har fattat beslut om att finansiera 189 projekt med totalt 630 miljoner kronor för forskning som kan bidra till att nå en hållbar utveckling.
Storsatsning på skogens roll för klimatomställning29.10.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Formas har tagit beslut om att finansiera nio nya forskningsprojekt med totalt 141 miljoner kronor i utlysningen ”Den svenska skogens roll i klimatomställningen”.
Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen?6.10.2021 13:15:49 CEST | Pressmeddelande
Formas och Mistra bjuder in till webbinarium där klimatförhandlare och forskare ger olika perspektiv på klimaträttvisa. Vad innebär en rättvis klimatomställning? Vilken roll spelar rättvisa i klimatpolitiken – internationellt och nationellt? Vad har pandemin betytt för förutsättningarna för en rättvis klimatomställning och på vilket sätt kan COP26 präglas av rättvisefrågor?
Inbjudan: Innovativa arbetssätt och inkluderande måltidsupphandling30.9.2021 16:10:07 CEST | Pressinbjudan
Kan god hälsa, hållbarhet och nya nätverk väga tyngre än ett lågt pris? Vilka är de hållbara mervärdena av upphandling? Det vill vi på Formas prata om under Innovationsveckan. 4 oktober kl 09.00 träffar vi experter från LRF, Upphandlingsmyndigheten, Dalslands Miljö & Energiförbund, SLU, Örebro universitet, Chalmers och KTH. Välkommen att vara med!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum