Norrköpings kommun

Information inför samhällsplaneringsnämnd den 16 augusti

Dela

Under samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 16 augusti ska nämnden ta ställning till att skicka ut detaljplan av kvarteret Vävstolen (del av fastigheten Kopparhammaren 2 vid Korsgatan) inom Berget i Norrköping på samråd.

Skiss: Utopia arkitekter
Skiss: Utopia arkitekter

Samhällsplaneringsnämnden kommer att fatta beslut om samrådsutskick gällande ett detaljplaneförslag. Planområdet ligger i Industrilandskapet och omfattar en före detta fabriksbyggnad från 1909. Byggnaden brann ner år 2018.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en förtätning med kontor, centrumverksamhet och utbildningslokaler genom att utöka byggrätten i höjdled. Vidare syftar detaljplanen till att ny bebyggelse ska ges en gestaltning som knyter an till det tidiga 1900-talets fabriksbyggnadskaraktär och form samt harmoniserar med den kulturhistoriskt värdefulla miljön som omger den. Detaljplanen innebär att den befintliga byggnad som förstördes svårt av en brand 2018 ersätts med en ny byggnad som ska ges förutsättningar för förverkligande av kommunens Vision 2035, bland annat med fler studenter, mer kultur och med näringsliv i toppklass. Den nya byggnadens gestaltning ska, enligt förslaget, vara inspirerad av den befintliga byggnaden och byggnadens formspråk, i synnerhet sågtandstaket.

Enligt detaljplanen ska också gården rustas upp och fungera som en entré för studenter, forskare och professorer som har sina arbetsplatser i byggnaden.

Kontakt:
Reidar Svedahl (L)
Titel: ordförande samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 0706-43 83 33

Jackie Leiby (sakkunnig)
Titel: planarkitekt
Telefon: 0767-60 30 72

___________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00


Bilder

Skiss: Utopia arkitekter
Skiss: Utopia arkitekter
Ladda ned bild
Planområde flygfoto
Planområde flygfoto
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Delegation från Bihac besöker Norrköpings kommun gällande demokrati och avfall3.10.2022 07:45:00 CEST | Pressinbjudan

Det kanske inte är det första som slår en när man står där med soppåsen i handen, men genom att sortera sina sopor bidrar man som kommuninvånare till den lokala demokratin. Genom en förstudie som finansieras av ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) är detta något som Norrköpings kommun och en delegation från Bihac i Bosnien fördjupar sig i under ett besök som genomförs i Norrköping nästa vecka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum