Norrköpings kommun

Information med anledning av regeringens rekommendationer gällande distansundervisning

Dela

Norrköpings kommun analyserar nu situationen utifrån dagens besked från regeringen om att gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskolor rekommenderas att börja bedriva distansundervisning. Ett antal åtgärder vidtas och planeras.

Samtliga kommunala gymnasier, komvux samt yrkesutbildningar planerar nu för att så snabbt som möjligt börja bedriva distansundervisning. Verksamheterna i Norrköpings kommun förbereds därmed nu skyndsamt enligt de handlingsplaner som finns.

Kommunens gymnasieskolor planerar för att börja bedriva distansundervisning från och med torsdag. Information från utbildningskontoret kommer att gå ut till vårdnadshavare och elever under dagen.

– I vår beredskapsplan har vi förberett oss för hur vi bäst kan strukturera våra verksamheter vid den här typen av händelser. Just nu arbetar vi med att så snabbt och effektivt som möjligt sätta planerna i verket på bästa sätt. Vi arbetar med elevernas bästa för ögonen – det är oerhört viktigt att ge dem så goda förutsättningar som möjligt för att studera på distans, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör. En viktigt första åtgärd är att vi har fattat beslut om att införa en extra studiedag för kommunens gymnasier imorgon för att ge pedagogerna tid att ställa om den redan planerade undervisningen.

– De berörda eleverna kommer både att behöva stöd i hemmet och via skolan, och från kommunens sida kommer vi att göra allt vi kan för att Norrköpings skolor ska kunna ge dem det stöd de behöver, säger Kikki Liljeblad (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden. Just nu arbetar verksamheterna i högt tempo för att möjliggöra detta – därför är det oerhört viktigt att ge dem arbetsro. Samtidigt förstår vi att omställningen skapar både frågor och oro hos vårdnadshavare och elever, och därför vill jag passa på att tipsa om att den som har frågor att i första hand kontakta kommunens kontaktcenter.

Även inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret ligger man långt fram i planerna. Exakt datum för när övergången sker är ännu inte fastslaget men beslut väntas kunna fattas under dagen.

– Så fort beskedet kom påbörjades arbetet inom ledningen för att se över hur vi kan fortsätta med undervisningen fast på distans. Vi kommer att gå över till digital undervisning så långt som möjligt, och de flesta av våra elever har redan idag tillgång till digitalt verktyg som tillhandahålls via utbildningen. Vi arbetar även för att eleverna ska kunna få information om vad som gäller från sin lärare så snart som möjligt, säger Pernilla Thott Ljung, kontorschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret.

– Det är viktigt för oss just nu att säkerställa att vi kan behålla kontinuiteten i undervisningen, så att våra elever även med dessa nya förutsättningar kan uppnå sina mål i det tempo som de planerar. Blir en elev försenad här, kan det påverka den fortsatta banan gällande vidare utbildning och arbetsliv och där har vi nu en betydelsefull uppgift i att stötta våra elever för att undvika detta så långt det är möjligt, säger Eva-Britt Sjöström (KD), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Norrköpings kommun planerar även att under dagen skapa förutsättningar för att snabbt kartlägga sårbara funktioner hos föräldrar till yngre barn inom kommunen. Detta för att säkerställa att föräldrar med samhällsviktiga funktioner ska kunna fortsätta arbeta om skolor stängs.

Kontakt:

Kikki Liljeblad (S)
Titel: kommunalråd och ordf utbildningsnämnden
Telefon: 070-628 59 28

Sofie Lindén
Titel: utbildningsdirektör
Telefon: 072-581 28 00

Eva-Britt Sjöberg (KD)
Titel: kommunalråd och ordf arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret
Telefon: 076-762 03 53

Pernilla Thott Ljung
Titel:
arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör
Telefon: 0730-20 10 45

Norrköpings kommun arbetar med att så snabbt som möjligt publicera information gällande hur våra verksamheter påverkas av och arbetar med frågor som rör coronaviruset. Vi uppdaterar även löpande hålla informationen uppdaterad.
_______________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum