Svenska Ishockeyförbundet

Information med anledning av svenska spelare i KHL

Dela
Svenska Ishockeyförbundet vill informera om sitt ställningstagande angående möjligheten för svenska spelare i KHL att medverka i landslagsspel.

Efter att Ryssland på det mest förskräckliga och avskyvärda sätt invaderat Ukraina har det ställts frågor om KHL-svenskars möjlighet till uttagning i landslagsspel. Svenska Ishockeyförbundet tar kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina och även av den propaganda för kriget som förts genom KHL som liga.

- Vi har konstaterat att den ryska staten har använt KHL som ett propagandaverktyg och det har eskalerat under slutspelet, något vi tar kraftigt avstånd från. Från Svenska Ishockeyförbundets sida går vi i den riktning att spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong därmed inte kommer att vara uttagningsbara till våra landslag, men beslutet ska formellt tas av vår förbundsstyrelse efter säsongen, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

- Vi vet att den här säsongen har varit utmanande för spelare i KHL och situationen är möjligen något mer komplex än vad man kan tro. Vi har varit i kontakt med svenska spelare med KHL-kontrakt för att ge råd och stöttning och vi inväntar även IIHF:s beslut gällande regelverk för internationella transfers. Men det vi nu kan konstatera är att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland, säger Olof Östblom, tävlingschef för Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundets styrelse kommer att ta ett policybeslut som kommer att gälla inför säsongen 2022/2023.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum