Region Norrbotten

Information om barnsjukvården i Gällivare under juli månad

Dela

Med anledning av det svåra bemanningsläget genomförs vissa förändringar i barnsjukvården i Gällivare under juli månad 2022.

  • Det akuta omhändertagandet av barn är säkerställt, med barnläkare på plats under hela sommaren.
  • Förlossningen är öppen, med barnmorskor och gynekolog.
  • Under perioden 4 – 17 juli stängs barnavdelningen tillfälligt och barn som behöver fortsatt inneliggande sjukhusvård hänvisas till Sunderby Sjukhus.
  • Eventuella riskförlossningar kan komma att hänvisas till Sunderby Sjukhus.

Under våren och försommaren har flera insatser genomförts för att rekrytera till sommarvikariat, bland annat anpassning av scheman och höjning av sommarersättning för att få bemanning och ledighet att fungera under hela sommaren. Ett avrop till hyrpersonal över hela Sverige har inte gett önskat resultat.

– För att hålla en avdelning öppen behöver det finnas ett antal sjuksköterskor på plats, men när de blir för få kan vi inte längre nå upp till god och acceptabel patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och att stänga en avdelning är divisionens sista utväg när inga andra lösningar finns, säger Jonas Thörnqvist, divisionschef Länssjukvård 1.

– Vi gör så mycket vi kan för att lyssna på vår personal och hitta lösningar tillsammans. Vår förhoppning var att kunna hålla barnavdelningen i Gällivare öppen hela sommaren, men nu är det tyvärr inte möjligt, säger Pia Näsvall, verksamhetschef barnsjukvård.

- Vi förväntar oss ett ganska litet antal förlossningar i Gällivare under de aktuella veckorna. För gravida med riskfaktorer görs alltid en bedömning avseende förlossningsort, året om. Under de här veckorna kan vi komma att behöva hänvisa ytterligare någon till Sunderby Sjukhus, säger Iris Mukkavaara, biträdande verksamhetschef för VO ObGyn.

Kontaktperson

Namn: Jonas Thörnqvist
Titel: Divisionschef Länssjukvård 1
Växel: 0920-28 40 00

Namn: Pia Näsvall
Titel: Verksamhetschef barnsjukvård
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dig som bor i Norrbottens län. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten. 

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum