Region Norrbotten

Infrastruktur, rymden, växtvärk, EU:s klimatpaket, kultur, hållbarhet och samhällsutveckling – det här händer idag på Norra Scen

Dela

Norra Scen i Almedalen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och LKAB. I dagens program finns seminarier av Luleå kommun, Region Norrbotten, Norrbotniabanan, Swedish Space Corporation, Luleå tekniska universitet, LKAB och North Sweden European Office.

Mer information finns på Program Norra ScenFör att se det här innehållet från www.norrbotten.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.- Utveckla Norrbotten. Där kan du också följa de livesända seminarierna.

08:00–09:00 Så skapar vi en infrastruktur som matchar den industriella boomen i norra Sverige

Arrangör: Region Norrbotten, Norrbotniabanan

När norra Sverige tar ledningen i den globala omställningen och blir centrum för både innovation och grön export ställs stora krav på omfattande strategisk samhällsutveckling. Tiotusentals människor kommer att välja att flytta till Norrbotten och leva sina liv där. Då behövs service, kommunikation, kultur och inte minst bostäder. Hur ska människor kunna ta sig till Norrbotten och röra sig inom regionen på ett bra sätt? Råvaror från norra Sverige har ofta en lång väg till förädling och marknad, vilket ställer stora krav på transportsystemet både inom och utanför landets gränser. Hur skapar vi en infrastruktur som matchar den industriella boomen i norra Sverige?

Medverkande:
Carina Sammeli, kommunalråd, (S), Luleå kommun
Elisabeth Sinclair, projektledare, Norrbotniabanegruppen
Birgitta Larsson, kommunalråd, (S), Gällivare kommun
Anders Lindberg, presschef, LKAB
Nils-Olov Lindfors, regionråd, (C), Region Norrbotten
Roberto Maiorana, generaldirektör, Trafikverket
Fredrik Jaresved, strategidirektör, Swedavia
Lars Westin, Professor i regionalekonomi, Umeå universitet
Karin Hübinette, moderator

09:30–10:30 Rymden – förmågor och möjligheter

Arrangör: Swedish Space Corporation (SSC), Luleå tekniska universitet (LTU)

Rymden är ständigt närvarande i våra vardagsliv på jorden. Information från satelliter har en avgörande betydelse för utvecklingen av våra samhällen och för att nå FNs hållbarhetsmål. I den snabba teknologiska utvecklingen växer rymdmarknaden mer än någonsin tidigare. Detta skapar nya möjligheter. Rymdmarknaden omsätter omkring 400 mdr USD och den beräknas tredubblas till 2040 för att nå över 1 000 mdr USD. (Källa: Morgan Stanley).

I över 60 år har Norrbotten varit ett ledande nav för svensk rymd. Inom regionen har världsledande forskning, utbildningar och tjänster vuxit fram. Rymdbasen Esrange utanför Kiruna har varit, är och kommer att vara av strategisk betydelse för regionen, Sverige och Europa. Basen erbjuder ett komplett utbud av rymdtjänster – från tester och stöd till forskning med raketer och ballonger samt nedtagning av data och att operera satelliter i rymden. Från 2023 blir basen även först i EU med förmågan att skjuta upp satelliter, en i dag starkt efterfrågad förmåga. När Norrbotten nu tar nästa steg mot stjärnorna – då är de regionala möjligheterna i det närmaste oändliga. Seminariet kommer att visa på Norrbottens förmågor och utforska möjligheter.

Medverkande:
Anna Ekström, utbildningsminister med ansvar för rymdfrågor, Regeringskansliet
Stefan Gardefjord, vd, Swedish Space Corporation
Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor, Luleå tekniska universitet
René Laufer, professor för rymdtekniska system, Luleå tekniska universitet
Ella Carlsson, flygvapnets rymdchef, Försvarsmakten
Stefan Gustafsson, strategichef, Swedish Space Corporation
Anna Rathsman, generaldirektör, Rymdstyrelsen

13:00–14:00 Så överlever vi växtvärken när människor flyttar till Norrbotten

Arrangör: LKAB

När norra Sverige tar ledningen i den globala omställningen och blir centrum för både innovation och grön export ställs stora krav på omfattande strategisk samhällsutveckling. Vilka mål har kommunerna som berörs och vilken är strategin för att nå dit?

Lyssna på experter, politiker och företrädare för industrin som ger en statusrapport. Tiotusentals människor kommer att välja att flytta till Norrbotten och leva sina liv där. Då behövs service, kommunikation, kultur och inte minst bostäder. Hur skapar vi en samhällsutveckling och fastighetsinvesteringar som matchar den industriella boomen i norra Sverige? Hur ser visionen ut för den fossilfria omställningens framtida nav? Vilka mål har kommunerna som berörs och vilken är strategin för att nå dit? Varför lockar inte den största industriinvesteringen som Sverige någonsin gjort fastighetsmiljarderna? Var finns facit – förebilder eller vad vi kan lära av andra?

Medverkande:
Carl Lundin, regionchef Norr, Magnolia
Staffan Tell, presschef, Hemnet
Fredrik Bergström, Business Area Director Advisory, WSP
Nils-Olov Lindfors, regionråd, (C), Region Norrbotten
Linus Niva, chef samhällsomvandling Kiruna, LKAB
Birgitta Larsson, kommunalråd, (S), Gällivare kommun
Lorents Burman, kommunalråd, (S), Skellefteå kommun
Karin Hübinette, moderator

14:30–15:30 EU:s klimatpaket – hjälp eller stjälp i den gröna omställningen?

Arrangör: Region Norrbotten, North Sweden European Office

EU:s klimatpaket Fit for 55 kom förra sommaren med en rad lagförslag. Flera av dem handlar om att lägga begränsningar på skogsråvara. Ett drygt halvår senare invaderade Ryssland Ukraina och världsläget förändrades. Nu hotar bland annat en energikris och råvarukris, kanske även en matkris. Vad gör vi nu? Kan den svenska skogsnäringen behålla sin konkurrenskraft om förslagen i Fit for 55 blir verklighet? Ska man verkligen ta stora förnybara energislag ur mixen mitt i en energikris?

Medverkande:
Oskar Magnusson, statssekreterare, Näringsdepartementet/Landsbygdsministern
Ulf Westerberg, innovationsledare, Piteå Science Park
Christian Danielsson, chef, EU-kommissionens representation i Sverige
Nils-Olov Lindfors, regionråd, (C), Region Norrbotten
Emma Berglund, skogsdirektör, Skogsindustrierna
Gölin Carina Christiansen, moderator, North Sweden European Office

16.00–17.00 Livet mellan husen och kulturens plats i den gröna omställningen

Arrangör: Region Norrbotten

I norra Sverige finns arktiskt ljus och arktiskt mörker, landets högsta fjäll och djupaste sjö, glesbygd och stad och flera olika kulturer. Hur kan vi tillsammans skapa en framtid i norra Sverige där kultur, hållbarhet och samhällsutveckling går hand i hand?

Norrbotten är dessutom det enda län i landet som gränsar till två länder. Här är framtiden, här sker de nya industrisatsningarna, investeringarna och den gröna omställningen. Men här finns också utmaningarna i form av arbetskraft, tillskapandet av goda livsmiljöer och annat som gör livet värt att leva.

Medverkande:
Ida Karkiainen, civilminister, Regeringen
Mats Widbom, vd, Svensk Form
Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Boverket
Fredrik Holmström, strategisk utvecklingschef, Pajala kommun
Peppe Bergström Hesselbom, kulturchef, Region Norrbotten
Lotta Lampa, konstnär, egenföretagare
Helena Godotter Karlberg, moderator

Om Norra Scen

Norra Scen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och gruv- och mineralkoncernen LKAB. Tillsammans med en lång rad aktörer med koppling till regionen så som Luleå tekniska universitet (LTU), North Sweden European Office, Swedish Space Corporation, Luleå kommun, Norrbotniabanan och branschorganisationen Svemin skapas en gemensam arena för diskussioner kring den gröna industriomställningen, samhällsutvecklingen och relaterade kompetensutmaningar.

Kontaktpersoner

Nils-Olov Lindfors (C)
Regionråd
070-380 00 44, nils-olov.lindfors@norrbotten.se

Anders Lindberg
Presschef, LKAB
072-717 83 55, anders.lindberg@lkab.com

Philip Ohlsson (Rymden - förmågor och möjligheter)
Interim Head of Communications, SSC – Swedish Space Corporation
070-721 70 26, philip.ohlsson@sscspace.com

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum