EFN Ekonomikanalen

Inga-Britt Ahlenius riktar ny Macchiarini-kritik mot KI

Dela

Sveriges mest framstående korruptionsbekämpare, INGA-BRITT AHLENIUS, riktar ny kritik mot ledningen för Karolinska institutet, efter Macchiarini-skandalen för ett par år sedan. Om de visselblåsare som avslöjade forskningsfusket säger hon: ”Det verkar som att ledningen fortsätter att förfölja dem.”

Inga-Britt Ahlenius, tidigare  chef för FN:s internrevision, intervjuas av Katrine Marçal. Foto: EFN Ekonomikanalen
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, intervjuas av Katrine Marçal. Foto: EFN Ekonomikanalen

Ahlenius resonerar i en lång intervju med Katrine Marçal för EFN Ekonomikanalen kring de bakomliggande orsakerna till korruption. Hon menar att det ofta brister i just ledarskapet och att allt inom en organisation omöjligt kan regleras. 

”Bortom reglerna så står man där med sitt goda eller dåliga omdöme” säger Ahlenius.

Ahlenius menar att begreppet ”korruption” behöver vidgas till att även omfatta förtroendemissbruk. Hon anser att det i Sverige finns en jävskultur inom kommuner och organisationer, vilket hon ser Macchiarini-skandalen som ett exempel på. 

”I den här diskussionen nu om Karolinska Institutet så tror jag att man måste dra slutsatsen att alla har känt varandra alldeles för mycket och varit alldeles för nära”, säger Ahlenius. 

I intervjun utvecklar hon också resonemanget kring de skandaler som avslöjats i ibland annat Telia, WorldCom, Enron och Swedbank. De har alla ursprung i de högsta ledningarna, enligt Ahlenius, som ofta använder sig av uttrycket "fisken ruttnar från huvudet”. 

Se hela intervjun här (21:28, nytt fönster) 

Nyckelord

Bilder

Inga-Britt Ahlenius, tidigare  chef för FN:s internrevision, intervjuas av Katrine Marçal. Foto: EFN Ekonomikanalen
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, intervjuas av Katrine Marçal. Foto: EFN Ekonomikanalen
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, reklamfri och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum