Naturskyddsföreningen

Inga nya krav på utsläppsminskningar för industrin

Dela
Klimaträttsutredningen lyckas inte med sitt viktigaste uppdrag – att se till att utsläpp av växthusgaser från den befintliga industrin minskar. Den industri som står för hälften av alla klimatutsläpp i Sverige slipper fortsatt undan. Det skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Industri idag. Föreningen kräver nu att regeringen ser till att alla tillstånd till alla verksamheter som använder fossila bränslen omprövas så att klimatkrav kan ställas.

– Den industri som står för hälften av alla klimatutsläpp i Sverige har inga direkta krav på minskningar av klimatpåverkande utsläpp från sin verksamhet i sina tillstånd, trots att det är fullt möjligt att ställa krav på exempelvis energieffektivisering. Den tunga industrin i Sverige måste få skärpta krav om vi ska kunna nå våra klimatmål, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Idag presenterar Klimaträttsutredningen sitt delbetänkande. En nyhet i utredningen är att det går att ställa krav som leder till utsläppsminskningar även på de verksamheter som omfattas av EU:s utsläppshandel. Idag har dessa verksamheter inga klimatkrav i sina tillstånd. Men trots utredningens slutsats kommer det inte att leda till utsläppsminskningar från verksamheter som redan har tillstånd. Anledningen är att industrin sitter med i princip eviga tillstånd utan krav, och utredningens förslag tillämpas bara vid nya tillståndsprövningar.

– Det är flera mycket bra förslag i utredningen, men tyvärr når den inte hela vägen fram. Den tunga industrin med befintliga tillstånd kommer inte att få krav på att minska utsläppen från sin verksamhet på många är ännu, säger Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

I stället för skarpa förslag för de verksamheter som har tillstånd föreslås en ny utredning.

Naturskyddsföreningen ställer i debattartikeln tre krav på regeringen. Det är:

  • Den nya utredningen om omprövning och tidsbegränsning av tillstånd till den tunga industrin tillsätts omedelbart
  • Utredaren får i uppdrag att ta fram en nationell omställningsplan för omprövning av industrins tillstånd så att utsläppen börjar minska nu och inte sen
  • Alla tillstånd till alla verksamheter som ger upphov till utsläpp av växthusgaser upphör att gälla senast 2030, därefter krävs dispens – först då kan klimatmålen tas på allvar

Upprinnelsen till Klimaträttsutredningen är en punkt i januariavtalet, där det står att All relevant lagstiftning ses över så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag. Utredningen fick sedan i uppdrag att se över miljöbalken och främst prövningen av de verksamheter som står för störst utsläpp av växthusgaser.

Läs debattartikeln i Dagens Industri. 

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye