Dramaten

Ingela Olsson och Rasmus Luthander i drama om förbjuden kärlek

Dela

Fedra / Hippolytos är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. I denna nya version av Tora von Platen framträder en ny bild av det klassiska dramat. För regi står Tatu Hämäläinen. Premiär på Scenkonstmuseet den 28 september.

Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson

Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa.

Tora von Platen har utifrån klassiska pjäser av Jean Racine, Seneca och Euripides gjort en version av berättelsen som ger nya perspektiv på det tragiska händelseförloppet och dess bakomliggande orsaker. Skuldfrågan framstår här som mer komplex och anknyter till samtida diskussioner om kön, makt och ansvar. Vilka möjligheter har Fedra och Hippolytos att förverkliga sig själva i skuggan av en auktoritär och våldsam man med hjältestatus? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet när tyrannen är borta?

För regi står Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina, Dissekering av ett snöfall.

I samband med renoveringen av teaterhuset på Nybroplan samarbetar Dramaten med grannen Scenkonstmuseet. I den k-märkta byggnadens stora spelsal har en platsspecifik skulpturinstallation byggts upp som scenografi för denna uppsättning. Den är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax som även är aktuell med en separatutställning på Konsthall 16 i Stockholm, med öppning 11 oktober.

Maria W Horn har skrivit ny musik till föreställningen som framförs live av Magdalena Meitzner.

Medverkande
Ingela Olsson
Rasmus Luthander
Iwar Wiklander
Mia Benson 
Maia Hansson Bergqvist 
Omid Khansari

Bearbetning Tora von Platen
Översättning Göran O. Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg
Regi Tatu Hämäläinen
Scenografi Anastasia Ax
Kostym Jenny Nordberg
Ljus Susanna Hedin
Musik Maria W Horn
Musiker Magdalena Meitzner
Peruk och mask Thea Holmberg

Fedra/Hippolytos, premiär 28 september, Scenkonstmuseet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild
Ingela Olsson och Rasmus Luthander.  Foto: Chrisander Brun.
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Chrisander Brun.
Ladda ned bild
Anastasia Ax. Foto: Hans Malm
Anastasia Ax. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum