Dramaten

Ingela Olsson och Rasmus Luthander i drama om förbjuden kärlek

Dela

Fedra / Hippolytos är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. I denna nya version av Tora von Platen framträder en ny bild av det klassiska dramat. För regi står Tatu Hämäläinen. Premiär på Scenkonstmuseet den 28 september.

Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson

Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa.

Tora von Platen har utifrån klassiska pjäser av Jean Racine, Seneca och Euripides gjort en version av berättelsen som ger nya perspektiv på det tragiska händelseförloppet och dess bakomliggande orsaker. Skuldfrågan framstår här som mer komplex och anknyter till samtida diskussioner om kön, makt och ansvar. Vilka möjligheter har Fedra och Hippolytos att förverkliga sig själva i skuggan av en auktoritär och våldsam man med hjältestatus? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet när tyrannen är borta?

För regi står Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina, Dissekering av ett snöfall.

I samband med renoveringen av teaterhuset på Nybroplan samarbetar Dramaten med grannen Scenkonstmuseet. I den k-märkta byggnadens stora spelsal har en platsspecifik skulpturinstallation byggts upp som scenografi för denna uppsättning. Den är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax som även är aktuell med en separatutställning på Konsthall 16 i Stockholm, med öppning 11 oktober.

Maria W Horn har skrivit ny musik till föreställningen som framförs live av Magdalena Meitzner.

Medverkande
Ingela Olsson
Rasmus Luthander
Iwar Wiklander
Mia Benson 
Maia Hansson Bergqvist 
Omid Khansari

Bearbetning Tora von Platen
Översättning Göran O. Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg
Regi Tatu Hämäläinen
Scenografi Anastasia Ax
Kostym Jenny Nordberg
Ljus Susanna Hedin
Musik Maria W Horn
Musiker Magdalena Meitzner
Peruk och mask Thea Holmberg

Fedra/Hippolytos, premiär 28 september, Scenkonstmuseet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild
Ingela Olsson och Rasmus Luthander.  Foto: Chrisander Brun.
Ingela Olsson och Rasmus Luthander. Foto: Chrisander Brun.
Ladda ned bild
Anastasia Ax. Foto: Hans Malm
Anastasia Ax. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum