Ingela Olsson och Rasmus Luthander i drama om förbjuden kärlek
Fedra / Hippolytos är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. I denna nya version av Tora von Platen framträder en ny bild av det klassiska dramat. För regi står Tatu Hämäläinen. Premiär på Scenkonstmuseet den 28 september.

Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa.
Tora von Platen har utifrån klassiska pjäser av Jean Racine, Seneca och Euripides gjort en version av berättelsen som ger nya perspektiv på det tragiska händelseförloppet och dess bakomliggande orsaker. Skuldfrågan framstår här som mer komplex och anknyter till samtida diskussioner om kön, makt och ansvar. Vilka möjligheter har Fedra och Hippolytos att förverkliga sig själva i skuggan av en auktoritär och våldsam man med hjältestatus? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet när tyrannen är borta?
För regi står Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina, Dissekering av ett snöfall.
I samband med renoveringen av teaterhuset på Nybroplan samarbetar Dramaten med grannen Scenkonstmuseet. I den k-märkta byggnadens stora spelsal har en platsspecifik skulpturinstallation byggts upp som scenografi för denna uppsättning. Den är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax som även är aktuell med en separatutställning på Konsthall 16 i Stockholm, med öppning 11 oktober.
Maria W Horn har skrivit ny musik till föreställningen som framförs live av Magdalena Meitzner.
Medverkande
Ingela Olsson
Rasmus Luthander
Iwar Wiklander
Mia Benson
Maia Hansson Bergqvist
Omid Khansari
Bearbetning Tora von Platen
Översättning Göran O. Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg
Regi Tatu Hämäläinen
Scenografi Anastasia Ax
Kostym Jenny Nordberg
Ljus Susanna Hedin
Musik Maria W Horn
Musiker Magdalena Meitzner
Peruk och mask Thea Holmberg
Fedra/Hippolytos, premiär 28 september, Scenkonstmuseet
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CET | Pressmeddelande
Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.
Nobelläsning på Dramaten19.11.2019 10:13:07 CET | Pressmeddelande
Den årliga Nobelläsningen på Dramaten är en tradition sedan lång tid med en trogen publik som återkommer år efter år. Den 12 december är det åter dags för en läsning av Nobelpristagarnas verk. Biljetterna släpps idag, tisdag den 19 november, klockan 12.
Irene Lindh och Miriam Treichl tilldelas Gunn Wållgren-stipendiet 201915.11.2019 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 15 delades årets Gunn Wållgren-stipendium ut vid en tillställning på Musikaliska Akademin. Varje år tilldelas en stipendiat från Dramaten och en från Kungliga Operan. Årets stipendiat från Dramaten är Irene Lindh och från Kungliga Operan Miriam Treichl.
Alice Boman gör exklusiv Stockholmsspelning på Dramaten7.11.2019 07:58:00 CET | Pressmeddelande
Hyllade sångerskan Alice Boman släpper nytt album i januari och kommer att avsluta sin Europaturné den 5 april med en exklusiv spelning på Dramaten. Biljetterna släpps imorgon, den 8 november klockan 12.
Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CET | Pressmeddelande
Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.
Folkteatern Gävleborg och Dramaten sätter upp Den sårade Divan29.10.2019 08:58:00 CET | Pressmeddelande
Karin Johannissons Augustnominerade essä Den sårade Divan i regi av Kajsa Isakson, får premiär den 7 december på Hudiksvalls Teater och på Dramaten i februari. I rollerna som Sigrid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna syns Gunnel Fred, Rita Hjelm och Alexandra Zetterberg Ehn. Uppsättningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum