Åklagarmyndigheten

Ingen ändring av beslut i ärende om Dawit Isaak

Dela

Överåklagare vid Utvecklingscentrum beslutade i dag att inte ändra åklagarens tidigare beslut i ett ärende om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Beslutet att inte inleda förundersökning står därmed fast. Föredragande åklagare finns tillgänglig på telefon för kommentarer i eftermiddag.

Den 12 januari i år beslutade kammaråklagare Karolina Wieslander vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet att inte inleda förundersökning om brott mot mänskligheten där journalisten Dawit Isaak är målsägande. Ett antal personer har i en gemensam skrivelse till Åklagarmyndigheten begärt att beslutet överprövas och att det istället fattas ett beslut om att inleda förundersökning.

I dag meddelade överåklagare Lennart Guné vid Utvecklingscentrum att han inte gör någon annan bedömning än den som den tidigare åklagaren har gjort. Det finns därför inte skäl att ändra åklagarens beslut. Det innebär att beslutet att inte inleda förundersökning om brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr står fast.

Beslutet.

Tidigare pressmeddelande i samband med beslutet den 12 januari 2021.

Mer information om överprövning.

Kontakt

Föredragande åklagare, kammaråklagare Isabelle Bjursten, finns tillgänglig för media i dag fredag kl. 14-15 på 010-562 55 45.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum